żyto na poplon

tekst: Alicja Gawryś

Poplony i wysiewy na zielony nawóz

Poplony i wysiewy na zielony nawóz

Zebraliśmy już rzodkiewkę, wczesną sałatę i cebulę. Teraz grządki po nich są puste. Jeśli gleba wymaga wzmocnienia, wysiewamy tu nasiona roślin na zielony nawóz. Gdy nie mamy zastrzeżeń co do jej żyzności, wysiewamy tzw. poplony lub sadzimy rozsadę późnych warzyw.

O czym nie wolno zapomnieć we wrześniu

Złota jesień wkracza coraz odważniej. Już czas, by przygotować ogród do zimowego spoczynku. Pracy będzie sporo.

Groźne we wrześniu - czym to zwalczać?

Mimo coraz niższych temperatur szkodniki dalej śa aktywne i zagrażają roślinom w naszych ogrodach. Podpowiadamy jakimi sposobami z nimi skutecznie walczyć.

Zobacz wideo

Jak pozbyć się gryzoni ze spiżarni, domu i ogrodu

Jak pozbyć się gryzoni ze spiżarni, domu i ogrodu

- jedna samica potrafi w ciągu roku wydać na świat od 20 nawet do 60 młodych, które już po kilku tygodniach mogą zacząć się rozmnażać i dać początek kolejnym pokoleniom. Zwierzęta te żyją w dobrze zorganizowanych (szczególnie u szczurów) rodzinach. W ich hierarchii występuje królowa z

Jak prawidłowo nawozić warzywa by zwiększyć plony?

Jak prawidłowo nawozić warzywa by zwiększyć plony?

o długotrwałym działaniu, z którego składniki uwalniają się powoli, przez kilka miesięcy.   Rośliny na nawóz zielony (na zdjęciu: żyto) przekopujemy z ziemią, zanim zakwitną, a ich tkanki stwardnieją/Fot.: Sergii Chepulskyi shutterstock Oddzielny przypadek to warzywa o 

Jak uzyskać samodzielnie naturalny nawóz dla roślin?

Jak uzyskać samodzielnie naturalny nawóz dla roślin?

Przepis na zielony nawóz jest prosty: zaczynamy od wysiewu roślin, takich jak bób, facelia, gryka lub żyto, które szybko rosną, i tworzą dużą "zieloną masę" łodyg oraz liści. Następnie, po około 2 miesiącach, przekopujemy je z ziemią. Tam, ulegając rozkładowi, zamieniają się w wartościowy

Groszkowe delicje

Groszkowe delicje

żółkną, a pędy przedwcześnie się starzeją i zasychają. Groch jedynie na wiosnę wymaga niskiej dawki nawozów azotowych, ponieważ tworzy mocne długie korzenie z licznymi brodawkami, w których żyją bakterie wiążące azot z powietrza. Pozostawia bardzo dobre stanowisko dla kolejnych warzyw uprawianych jako

Najnowsze