amarantus

red.

Zdjęcie października: wdzięczny rudzielec

Zdjęcie października: wdzięczny rudzielec

Wybraliście najlepsze zdjęcie października. Zobacz galerię najlepszych ogrodowych kadrów >>

Zioła na balkonie i tarasie

Zioła mogą być ozdobą balkonu czy tarasu wcale nie gorszą niż kwiaty. Sporządzone z nich kompozycje są dekoracyjne, a w dodatku praktyczne i smaczne.

Kasze i cenne ziarna. Jak powstają?

Kasze i cenne ziarna. Jak powstają?

wodzie zakwaszonej cytryną, dzięki czemu część fitynianów zostanie usunięta. Dosyć mało jest w kaszach białka i tłuszczu. Najzdrowsze są te uzyskiwane sposobami ekologicznymi. Należą do nich np. amarantus i quinoa, które oparły się nowoczesnym metodom uprawy. dr Magdalena Narkiewicz Zdjęcie

Szarłat (Amaranthus) - złoto Inków

układu krążenia. Obecny w nasionach skwalen jest silnym antyoksydantem (amarantus ma go dziesięć razy więcej niż oliwa z oliwek) opóźniającym procesy starzenia się organizmu. To nie wszystko! Zawartość błonnika, który również kształtuje odpowiedni poziom cholesterolu oraz poprawia perystaltykę jelit i

Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły

Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły

sklepów z tzw. zdrową żywnością zawitały podobne produkty rodem z zamierzchłej przeszłości, m.in. święte zboża Inków - amarantus i quinoa (kwinoa), czyli komosa ryżowa (Chenopodium quinoa), której nasiona służą do produkcji kaszy i mąki - zupełnie jak naszej rodzimej lebiody. Przepis na sałatkę z młodego

Najnowsze