kryją, a także - czym je zwalczać
Ze smakiem
Kiełkuj! Surowe kiełki to prawdziwy pokarm życia - podpowiadamy, jak je uzyskać
Róże z warzywnika - Kalafiory białe i kolorowe - tajniki uprawy oraz przepisy na smaczne dania
Zamów prenumeratę! To się opłaca! 12 numerów - tylko 44,90 zł
To niezwykłe uczucie, gdy umieszczone przez nas w doniczce nasiona, kiełkują i możemy uprawiać roślinę od jej "urodzenia". Z gatunków egzotycznych można uprawiać w domu nie tylko awokado, cytrusy czy palmy daktylowe. Spróbujcie również z pestkami passiflory, liczi, kawy czy ziarnami
Awokado, daktyl, pietruszka, sałata rzymska, cebula, fenkuł, ananas ? to tylko kilka roślin, które możesz uprawiać na kuchennym parapecie. Po co to robić, można zapytać. Czasami po to, żeby mieć pod ręką świeży szczypiorek czy natkę. A czasami po to, żeby cieszyć się wzrastaniem, widokiem zielonych
i subtropikalnych rejonów Ameryki Południowej, ale i u nas jej uprawa może się udać, jeśli lato jest długie i ciepłe. ze świeżych nasion Orzeszki, które kupujemy w sklepach, po zbiorze są prażone i do uprawy się nie nadają. Świeże nasiona do wysiewu można kupić przez internet, a czasem także w
Surowe kiełki są kondensatem enzymów, witamin i łatwo przyswajalnych związków odżywczych. Zasłużyły więc na miano pokarmu życia. Najprostszy sposób ich uprawy to kiełkowanie w słoiku (doskonały dla dużych nasion). Nasiona moczymy, a następnie wsypujemy do wymytego i wyparzonego słoja, którego wylot
roślinnych resztek do jedzenia Fot. goodshomedesign.com Marchewka, awokado, daktyl, pietruszka, sałata rzymska, cebula, fenkuł, ananas ? to tylko kilka roślin, które możesz uprawiać na kuchennym parapecie. Po co to robić, można zapytać. Czasami po to, żeby mieć pod ręką świeży szczypiorek czy natkę. A
głęboko w oczy, a efekt gwarantowany!
Lubczyk jest zielem poprawiającym smak sałatek, wywarów, sosów i potraw. Występuje w wielu mieszankach ziołowych.
Lubczyk jest efektowną wysoką byliną. Rozmnaża się z nasion, a w uprawie nie sprawia najmniejszych trudności. Trzeba tylko pamiętać o jego
nakładamy krem nawilżający.
Fot. Paweł Kiszkiel / AG
Awokado. Owoc tej rośliny (kupujemy w warzywniaku) zawiera tłuszcz o składzie podobnym do oleju z oliwek, witaminy A i E. Możemy z niego przyrządzić maseczkę odżywczą do cery suchej i wrażliwej. Miąższ z połówki dojrzałego owocu ucieramy