bellis perennis ogrody

tekst: Wiesław Gawryś, Magdalena Narkiewicz, KJT,

Stokrotka afrykańska (Osteospermum ecklonis) i stokrotka pospolita (Bellis perennis)

Stokrotka afrykańska (Osteospermum ecklonis) i stokrotka pospolita (Bellis perennis)

Stokrotka rosła polna......a nad nią szumiał gaj... Słowa tej starej piosenki są jednak mylące, bo stokrotki nie rosną pod drzewami - wolą słoneczne i wilgotne łąki, gdzie moszczą się pośród kępek trawy i ziół.

Rośliny ogrodowe do polskiego ogrodu

Rośliny ogrodowe: smukłe malwy, słoneczniki, słodka woń groszku i maciejki, pyszniące się kolorami pompony dalii i pierzaste piwonie, a wśród nich delikatny błękit niezapominajek i ognisty pomarańcz aksamitek to obraz tradycyjnego polskiego ogródka.

Rośliny lecznicze. Domowe sposoby na choroby

Kiedy zdrowie zaczyna szwankować, pomocne mogą okazać się poczciwy burak, jabłko czy kapusta. Ale jako ?medykamenty? warto też wykorzystywać niektóre rośliny doniczkowe.

Zobacz wideo

Przepis na ogrodowe przyjęcie

Przepis na ogrodowe przyjęcie

zdjęciu: Proste muffinki ozdobione kwiatkami stokrotek (Bellis perennis) staną się wyrafinowanym deserem. Kwiatowe desery są modnym akcentem letnich przyjęć. Można je również uznać za manifestację zdrowego stylu życia. Uwaga, pączki i płatki muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła. Wybieramy się po nie do

Samosiejki

Samosiejki

zwyczajnej (Bellis perennis) o dość drobnych kwiatach (ok. 2 cm) zaczyna kwitnąć, gdy tylko stopnieje śnieg i ponownie po letniej przerwie - jesienią Shutterstock Na zdjęciu powyżej: Niska smagliczka nadmorska kwitnie latem i jesienią, pięknie pachnie. Siejemy ją wczesną wiosną, by latem zakryła miejsca

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

wykorzystuje się do zup i sałatek. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) Młode pędy zbierane w kwietniu i maju mogą być dodatkiem do zup, omletów, sałatek, jajecznicy i past do chleba. Doskonale smakują jako nadzienie potraw mięsnych. Stokrotka pospolita (Bellis perennis) Młodych liści i pąków używa się do zup

Najnowsze

Byliny

Byliny

Byliny to rośliny, które są w stanie przeżyć dłużej niż dwa lata i w tym czasie wielokrotnie wydają nasiona lub zarodniki. Wiele bylin żyjąc w niekorzystnych warunkach (np. mroźne zimy) wypracowuje wymyślne strategie pozwalające na przetrwanie trudniejszych okresów. Część z nich należy jednak przenosić na okres zimy w cieplejsze miejsca, stwarzając warunki zbliżone do tych, które w danym okresie panują w ich naturalnym środowisku.

Byliny, a właściwie ich uprawa, pozwala na ograniczenie pewnych zabiegów, jakie jesteśmy zmuszeni wykonywać w przypadku roślin jednorocznych, które po jednym okresie wegetacyjnym należy usuwać z ziemi, a później sadzić nowe. W przypadku bylin częstotliwość tego rodzaju działań może być znacznie mniejsza. Niektóre z nich są bowiem w stanie bez większych problemów przetrwać zimę w gruncie, co należy poczytać im za zaletę.

Byliny razem z krzewinkami, krzewami i drzewami zaliczane są do roślin wieloletnich. Rośliny tego typu są znacznie lepiej przystosowane do przetrwania zimy w trudnych warunkach niż rośliny jednoroczne i dwuletnie, które niższe temperatury z łatwością zabijają. Znaczenie grupy, jaką są byliny jest niezwykle duże w przypadku roślin ozdobnych.