calendula kolor ogród

Red.

8 niezwykłych pomysłów na ekologiczne rabaty

8 niezwykłych pomysłów na ekologiczne rabaty

Wiosna to wspaniały czas na zmiany w ogrodzie. Szukasz inspiracji, chcesz coś zmienić, choćby stworzyć nową rabatę. Podpowiadamy jak to zrobić w nurcie "eko". Zachwycające realizacje rabat na dachu, wodnych, geometrycznych prosto z Chalsea Flower Show.

Rośliny ogrodowe do polskiego ogrodu

Rośliny ogrodowe: smukłe malwy, słoneczniki, słodka woń groszku i maciejki, pyszniące się kolorami pompony dalii i pierzaste piwonie, a wśród nich delikatny błękit niezapominajek i ognisty pomarańcz aksamitek to obraz tradycyjnego polskiego ogródka.

8 pomysłów na ogród. Chelsea Flower Show

Szukasz inspiracji przy urządzaniu ogrodu? Zobacz, co jest modne! Oto 8 tegorocznych projektów. Są bardzo różne, ale wszystkie nawiązują do nurtu "eko".

Tomasz Zubilewicz opowiada o roślinach

Tomasz Zubilewicz opowiada o roślinach

Lubię kolory. Przekonałem się o tym kilka lat temu, po powrocie z Chin. Większość dwutygodniowego pobytu w Państwie Środka spędziłem w Szanghaju i Pekinie. A tam beton, bloki, asfalt, samochody, hałas, masa świateł... Dzień po powrocie do Polski wyjechałem służbowo do Suwałk. W duchu dziękowałem

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

naszą kuchnię, zdobią też ogród czy balkon. I można z nich robić bukiety. Niebieski kolor może pojawić się na talerzu dzięki bławatkowi (Centaurea cyanus). Błękit powstaje w płatkach, czyli kwiatach języczkowatych, za sprawą barwnika (cyjaniny). Kwiaty bławatka zawierają też cenne związki organiczne

Samosiejki

Samosiejki

wyrosłe z nasion zakupionych w sklepie. Natomiast samosiejki odmian uszlachetnionych zwykle są mniej dorodne niż ich rodzice. Często też ich kwiaty zamiast barwy odmiany, od której pochodzą, mają kolor typowy dla gatunku, np. u krwawnika biały, a u orlika niebieskofioletowy. Na zdjęciu powyżej: Omieg

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

officinale) Ma jadalne młode liście i korzenie. Z liści robi się sałatki i dodaje do wiosennych zup. Korzenie gotuje się jak inne warzywa korzeniowe. Nagietek lekarski (Calendula officinalis) Suszone płatki zastępowały kiedyś szafran. Dodadzą koloru zupom, sosom, makaronom, ryżowi. Młode liście

Najnowsze