calendula officinalis ogrody

dr inż Małgorzata Mirgos, KJT

Rośliny ogrodowe do polskiego ogrodu

Rośliny ogrodowe do polskiego ogrodu

Rośliny ogrodowe: smukłe malwy, słoneczniki, słodka woń groszku i maciejki, pyszniące się kolorami pompony dalii i pierzaste piwonie, a wśród nich delikatny błękit niezapominajek i ognisty pomarańcz aksamitek to obraz tradycyjnego polskiego ogródka.

8 pomysłów na ogród. Chelsea Flower Show

Szukasz inspiracji przy urządzaniu ogrodu? Zobacz, co jest modne! Oto 8 tegorocznych projektów. Są bardzo różne, ale wszystkie nawiązują do nurtu "eko".

Polskie kapary, oliwki i rodzynki

Kawa, oliwki i rodzynki już nam spowszedniały. Większą atrakcją są zbierane w ogrodzie rośliny o podobnym smaku.

Tomasz Zubilewicz opowiada o roślinach

Tomasz Zubilewicz opowiada o roślinach

światła i kwiaty się zamykają. Fot. Paweł Słomczyński / AG Fot. shutterstock/Caryll Kwiaty nagietków ( Calendula officinalis ) można podziwiać w pełnej krasie tylko w słoneczną pogodę. Są wówczas całkowicie rozchylone. Kiedy grudnik (Schlumbergera sp.), zwany też grudniem, obsypuje się

Co sadzić w ziołowym ogródku?

Co sadzić w ziołowym ogródku?

Wysiewane co roku: aksamitka: (Tagetes patula), bazylia (Ocimum basilicum), koper ogrodowy (Anethum graveolens), majeranek (Origanum majorana), nagietek (Calendula officinalis), nasturcja (Tropaeolum majus), rumianek pospolity (Matricaria recutita). Wieloletnie: bylice: (Artemisia), chrzan

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

rozgniecionymi truskawkami, posiekanymi liśćmi mięty i cukrem. Udekoruj kwiatami ogórecznika, miętą, truskawkami i czekoladą.   Fot.: Susan McKenzie shutterstock Płatki nagietka lekarskiego (Calendula officinalis) są mięsiste, chrupkie i mają lekko pikantny smak. Użyte do potraw długo zachowują świeżość

Samosiejki

Samosiejki

: Nagietek lekarski (Calendula officinalis) zamiera przed zimą   Fot. shutterstock/Serg Zastavkin Roślinne afrodyzjaki - Czy wiesz, które z roślin to Fot. Shutterstock/Vladyslaw Danilin Powój hawajski, mimosa, konopia, mak i szałwia wieszcza, co je łączy...   Fot. barbara19509

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

officinale) Ma jadalne młode liście i korzenie. Z liści robi się sałatki i dodaje do wiosennych zup. Korzenie gotuje się jak inne warzywa korzeniowe. Nagietek lekarski (Calendula officinalis) Suszone płatki zastępowały kiedyś szafran. Dodadzą koloru zupom, sosom, makaronom, ryżowi. Młode liście

Najnowsze

Rośliny

Rośliny

Rośliny - eukariotyczne i autotroficzne organizmy, wykorzystujące energię promieniowania słonecznego za sprawą barwników asymilacyjnych (zdarzają się wśród roślin także organizmy cudzożywne ? pasożytnicze, w tym też myko-heterotroficzne, ale mają one charakter wtórny).

Rośliny zbudowane są z komórek, tworzących u roślin wyżej uorganizowanych tkanki i organy. Umożliwiają one im oddychanie, odżywianie, wzrost i rozwój. Proces fotosyntezy prowadzą dzięki chloroplastom zawierającym chlorofil a i pochodzącym z endosymbiozy sinic. Produktem zapasowym jest skrobia.

Posiadają sztywną, zwykle celulozową ścianę komórkową. Rośliny cechują się także zdolnością do nieprzerwanego wzrostu za sprawą tkanek twórczych mających stałą zdolność do podziału komórek. Zazwyczaj są trwale przytwierdzone do podłoża. Ewolucja spowodowała ogromne zróżnicowanie form ich budowy oraz przystosowanie do różnorodnych warunków środowiskowych panujących na Ziemi