chrzan pospolity kwiaty

Alicja Gawryś

Warzywa wieloletnie

Warzywa wieloletnie

Z gatunkami wieloletnimi jest duża wygoda. Raz posadzone, służą nam z roku na rok, nie wymagając specjalnej troski.

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

Kwiatowe dania z kwiatów stały się modne. Mnóstwo jadalnych kwiatów znajdziemy wśród popularnych roślin jednorocznych.

Japońskie warzywa w polskim ogrodzie

Kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni to nie tylko sushi. Słynie ona z bogactwa ciekawych warzyw i ziół.

Zobacz wideo

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

(mają działanie wykrztuśne). Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) Młodymi liśćmi i pędami doprawia się duszone warzywa i mięsa, świeże ziele można dodawać do past, twarogu, jajecznicy i sałatek. Chrzan pospolity (Armoracia rusticana) Młode liście nadają się do zup, sosów i kwaszenia ogórków. Tarty

Najnowsze

Rośliny

Rośliny

Rośliny - eukariotyczne i autotroficzne organizmy, wykorzystujące energię promieniowania słonecznego za sprawą barwników asymilacyjnych (zdarzają się wśród roślin także organizmy cudzożywne ? pasożytnicze, w tym też myko-heterotroficzne, ale mają one charakter wtórny).

Rośliny zbudowane są z komórek, tworzących u roślin wyżej uorganizowanych tkanki i organy. Umożliwiają one im oddychanie, odżywianie, wzrost i rozwój. Proces fotosyntezy prowadzą dzięki chloroplastom zawierającym chlorofil a i pochodzącym z endosymbiozy sinic. Produktem zapasowym jest skrobia.

Posiadają sztywną, zwykle celulozową ścianę komórkową. Rośliny cechują się także zdolnością do nieprzerwanego wzrostu za sprawą tkanek twórczych mających stałą zdolność do podziału komórek. Zazwyczaj są trwale przytwierdzone do podłoża. Ewolucja spowodowała ogromne zróżnicowanie form ich budowy oraz przystosowanie do różnorodnych warunków środowiskowych panujących na Ziemi