galaretki

Magdalena Narkiewicz

Owoce. Ogrodowe desery z owców

Owoce. Ogrodowe desery z owców

Świeżo zerwane owoce są znakomitą przekąską, doskonale nadają się też na orzeźwiające lody, musy czy galaretki.

Najlepsze krzewy owocowe [Na działce]

Świeże owoce najlepiej smakują, gdy zerwiemy je z krzewów w swoim ogródku lub na działce. W takim przypadku mamy też pewność, że nie były opryskane tuż przed zbiorem i nie rosły przy ruchliwej szosie. Poczęstujemy nimi dzieci lub wnuki, zrobimy z nich dżemy, galaretki i nalewki.

Zioła nie tylko suszone

Lubimy herbatki ziołowe, bo wystarczy zalać gotową torebkę lub sypki susz i gotowe. Tymczasem zioła można zalewać oliwą lub octem, alkoholem, marynować, kandyzować, a nawet robić z nich galaretki.

Zobacz wideo

Dzika róża. Uprawa i pielęgnacja

Dzika róża. Uprawa i pielęgnacja

;nich robić dżemy, galaretki soki i nalewki. Jak uprawiać dziką różę? Stanowisko: jasne i ciepłe. Podłoże: niewielkie wymagania co do gleby.Podlewanie: obficie — świeżo posadzone rośliny. Starsze są odporne na suszę. Sadzenie: najlepiej 2—3 letnie siewki. Rozmnażanie: z nasion

Kawa i herbata, którą można uprawiać w domu

Kawa i herbata, którą można uprawiać w domu

żywnością). Ciasto wymieszaj z 3 łyżkami mleka. Piecz biszkopt ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Ostudzone ciasto przekrój na 4 placki i przełóż śmietaną 30% ubitą z 2 łyżkami cukru. Udekoruj gałązką herbaty lub posyp herbatą matcha. Opakowanie galaretki cytrynowej rozpuść w

Mahonia pospolita (Mahonia aquifolium). Uprawa i pielęgnacja w ogrodzie

Mahonia pospolita (Mahonia aquifolium). Uprawa i pielęgnacja w ogrodzie

galaretki, kompoty, wina. Mahonia pośrednia odmiany W Polsce szerzej znane są dwie odmiany, obie wolno rosnące. 'Charity' osiąga 2,5 m wysokości i ma dosyć luźny pokrój, 'Winter Sun' tworzy zwartą koronę i mierzy 1-1,5 m. Podlewanie i nawożenie mahonii Podlewamy, gdy nie ma opadów. Przed zimą należy

Dekoracyjne podłoża dla roślin doniczkowych

Dekoracyjne podłoża dla roślin doniczkowych

. Można też wymieszać podłoże w doniczce z hydrożelem (dostępnym w postaci kolorowych galaretek o różnych kształtach), mającym tę dodatkową zaletę, że absorbuje wodę i stopniowo ją uwalnia. W efekcie nawet rzadko podlewanym roślinom nie grozi przesuszenie. Jeśli części preparatu nie zmieszamy z podłożem

Wiśnie - nie tylko na soki. Poznaj nasze przepisy.

Wiśnie - nie tylko na soki. Poznaj nasze przepisy.

. BABECZKI BŁYSKAWICZNE Gotowe babeczki wypełniamy słodką bitą śmietaną. Dekorujemy wiśniami i świeżymi listkami mięty. Jeśli mamy więcej czasu, możemy najpierw wlać na dno babeczek zastygającą galaretkę wiśniową, wstawić je do lodówki, a gdy galaretka stężeje, nałożyć śmietanę. ALBALOO POLO - PERSKI RYŻ

Roszponki i nieszpułki [Przepisy]

Roszponki i nieszpułki [Przepisy]

Z dojrzałych owoców nieszpułki odwiruj w sokowirówce pół litra soku. Zalej nim drobne kawałki 4 pomarańczy obranych z białej wyściółki lub połącz z równą ilością soku pomarańczowego. Dodaj 1/2 kg cukru żelującego typu 2:1. Gotuj 2 min. Gorącą galaretkę przelej do słoików i zamknij je. Z 1,2 kg

Rokitnik. Właściwości owoców rokitnika. Uprawa i pielęgnacja krzewu rokitnika

Rokitnik. Właściwości owoców rokitnika. Uprawa i pielęgnacja krzewu rokitnika

 olej z nasion pielęgnuje skórę i leczy oparzenia. Z owoców rokitnika można robić dżemy, galaretki, nalewki i wino. Rosjanie na ich bazie przygotowywali m.in. preparaty dla kosmonautów.

Odmiany winogron

Altanowe Mają średnie owoce doskonałe na soki i galaretki. Najsmaczniejsze to 'Konkord Rosyjski' i 'Svenson Red'. Inne odmiany to 'Ontario', 'Alwood', 'Lidia' i 'Isabella'. Mają piękne liście, silnie rosną, są odporne na choroby i mróz. Winno-deserowe Ich owoce mają delikatną skórkę, są

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

odmiany należące do dwóch form, o owocach jabłko- bądź gruszkokształtnych (o średnicy do 10 cm) i pachnącej żółtej skórce pokrytej grubą warstwą łatwo ścierającego się kutneru. Choć bardzo twarde i trudne do przyrządzenia, długo się przechowują i są znakomite do produkcji marmolad, galaretek, soków oraz

Porzeczki i maliny. Jak założyć jagodnik?

Porzeczki i maliny. Jak założyć jagodnik?

 czerwonej (na galaretki). Krzewy przeżyły kilka przeprowadzek z miejsca na miejsce i dopiero w zeszłym sezonie nareszcie trafiły wraz z agrestem, borówką amerykańską i różą karpacką do jagodnika – takiego, jaki sobie wymarzyłam. W malinowym chruśniaku mam wczesne i

Kalina koralowa (owoce) - Viburnum opulus

Kalina koralowa (owoce) - Viburnum opulus

zimą, są wówczas kwaśne podobnie jak porzeczki, a oprócz tego zawierają więcej witaminy C niż cytrusy! Jest w nich także moc pektyn, cukrów i kwasów organicznych. Można je spożywać na surowo lub robić z nich kompoty, kisiele, galaretki lub nalewki. Lecznicze właściwości kaliny były wykorzystywane już w

Pepino - hiszpański ogrórek

Pepino - hiszpański ogrórek

. Gdy ser zgęstnieje, zrób na nim okręgi z półpłynnej galaretki ananasowej i czubkiem noża wyciągnij z nich krótkie promyki. Gotowy sernik udekoruj kawałkami pepino.

Mahonia - piękna cały rok

Mahonia - piękna cały rok

rejonach kraju. Owoce mahonii są jadalne. Mają słodko-kwaskowaty smak z cierpką nutą. Surowe nadają się do surówek i deserów. Amerykanie robią z nich dżemy i galaretki, a Niemcy - wino. Można je zbierać także zimą. Litr dojrzałych owoców mahonii zalej 2 szklankami wody i gotuj przez kwadrans pod

Dereń jadalny - (Cornus mas) [Roślina tygodnia]

Dereń jadalny - (Cornus mas) [Roślina tygodnia]

wyrobu nalewek (słynna dereniówka), konfitur, dżemów, galaretek i kompotów. Na przetwory najlepiej nadają się owoce w pełni dojrzałe, które same spadły z drzewa. W medycynie ludowej owoce derenia jadalnego stosowano jako środek przeciwko szkorbutowi. www.katalogiroslin.pl

Kalina - krzew piękny cały rok

Kalina - krzew piękny cały rok

typowej kaliny koralowej są słodko-cierpko-gorzkie, ale przemrożone lub mocno podgrzane tracą gorycz. Niektórzy robią z nich konfitury i galaretki, ale w większych ilościach (zwłaszcza u osób wrażliwych i dzieci) mogą wywołać mdłości lub biegunkę. Lepiej na przetwory nadają się odmiany jadalne, np

Aronia czarna (Photinia melanocarpa). Jak uprawiać aronię w ogrodzie

(galaretki, dżemy, soki), do kandyzowania albo suszenia. Warto dodawać je do przetworów z innych owoców, np. jabłek czy porzeczek, bo poprawiają smak i dodają koloru (wystarczy 10 proc. soku z aronii dodane do soku z jabłek, by całość miała wspaniałą purpurową barwę). Można wzorem plemion Indiańskich robić z

Dziwidło (Amorphophallus). Ogromny kwiat, który śmierdzi i kochają go muchy

Dziwidło (Amorphophallus). Ogromny kwiat, który śmierdzi i kochają go muchy

. Leonora Enking Bulwy dziwidła Riviera zawierają 40% mocno pęczniejącego glukomannanu. Wyrabia się z nich niskokaloryczne "konjac tofu" (konnyaku) i białe albo barwione galaretki (w UE są niedozwolone, bo wolno się rozpuszczają i połknięte w dużym kawałku grożą zadławieniem). Mąka z bulw (o

Zwycięzcy konkursu "Smaki ogrodu"

Zwycięzcy konkursu "Smaki ogrodu"

). 250 ml wody zagotować z cukrem, żelatynę rozrobić w 50 ml chłodnej wody, wymieszać z wodą z cukrem, dodać wino, wymieszać. Tężejącą galaretką zalać przygotowane borówki. Odstawić do stężenia. Polecam!!! Autorka ( kasiaj110 ) otrzyma zestaw albumów wydawnictwa Multico: "Ogród w pojemnikach"

Warzywa wieloletnie

Warzywa wieloletnie

porcją kompostu. Jeśli zależy nam na obfitości ogonków liściowych, wyłamujemy pędy kwiatowe. Wykorzystanie w kuchni Rabarbar uprawiamy dla mięsistych ogonków liściowych. Ścinamy je wiosną. Nadają się na kompoty, do placków i ciast, można z nich robić galaretki. Są bogate w witaminy (C oraz z

Przysmaki z kwiatów

Przysmaki z kwiatów

rozdzieliły. Podgrzewaj na małym ogniu, aż staną się szkliste, a kropla roztworu na talerzyku będzie szybko zastygać. Wówczas wlej konfiturę do słoików. Jest wspaniałym dodatkiem do pączków, tortów i serników. Kwiatowe galaretki Składniki: kilka bratków i róż, galaretka owocowa lub żelatyna i sok owocowy (8

Desery z warzyw

gotuj 20 min z 5 łyżkami wody. Zmiksuj blenderem, dodaj 30 dag cukru. Podgrzej. Gdy cukier się rozpuści, wlej rozpuszczoną w małej ilości wody galaretkę cytrynową. Tężejącą masą napełnij gotowe kruche babeczki. Fot. Shutterstock Ciastka owsiane z dynią i żurawiną Utrzyj 10 dag masła z połową

Berberysy - krzewy z charakterem

nasze babcie robiły z nich przetwory. Dżemy, galaretki, soki i nalewki traktowano dawniej zarówno jako przysmak, jak i lekarstwo. Stosowano je zwłaszcza przy przeziębieniach i szkorbucie oraz na wzmocnienie organizmu (poprawiają przemianę materii). Dzisiaj berberysy zjadane są głównie przez ptaki. Jeśli

Borówka, żurawina, malina... Owoce z wrzosowiska

, gdy rosną w pobliżu innych bażyn, różniących się od nich wyglądem. Owoce: soczyste, lekko słodkawe, o wiele lepiej smakują po przemrożeniu. Nadają się na konfitury, galaretki i dżemy lub jako dodatek do mięsa. Fot. Shutterstock Grillowana wołowina w mieszance owoców z bażynami Lekko

Zioła z parapetu. Jak je uprawiać by były smaczne i zdrowe

czy żurek. Laur lubią też wszystkie marynaty, ze względu na jego właściwości przeciwgnilne i bakteriobójcze, a także mięsne, rybne i warzywne galaretki. Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia. Temperatura odpowiednia to - od wiosny do jesieni ok. 20°C, zimą optymalne to ok. 6°C. Podlewamy w

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

galaretkę (podobną można zrobić, rozpuszczając w szklance naparu z czarnej porzeczki łyżkę żelatyny). Zmiksuj ją ze szklanką śmietanki, łyżką cukru i soku z cytryny. Gęstniejącą wylej na wierzch (używając formy) ciastek kakaowych. Zastygłą ozdób świeżymi chabrami. Fot. FLORA PRESS W Meksyku i

Rajski owoc

tylko na surowo. Doskonale nadają się na przetwory. Można je suszyć, kisić, marynować, robić z nich soki, galaretki, marmolady, musy, kompoty i wino, a z jabłecznych skórek - zdrowy ocet do sałatek. Z ogrodu pradziadka Najwięcej szlachetnych odmian jabłoni wyhodowano w XIX i XX w. Większość jest

Hurma - Diospyros

być smaczne. Dlatego przechowywać je należy w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Dają się jednak zamrażać. W krajach, gdzie hurma jest pospolitym drzewem, ze słodkich owoców robić się galaretki i dżemy. W Japonii cierpkie odmiany suszy się tak jak figi lub kandyzuje. Rosną na drzewach Te egzotyczne owoce

Nieszpułka - średniowieczny przysmak

nieszpułki robi się mus, marmolady, dżemy i galaretki, gdyż jej owoce mają dużo pektyn i dobrze "żelują", a także wina, likiery i nalewki. Ciekawy w smaku jest także kompot z nieszpułki - bierze się nań dość twarde owoce pokrojone na połówki; z przejrzałych i miękkich trzeba najpierw usunąć skórkę

Drzewka owocowe - Najlepsze na działkę

Drzewa pestkowe - wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie i nektarynki dostarczają nam owoców, które najchętniej jemy na surowo, ale także przetwarzamy na konfitury, dżemy, kompoty, galaretki i fantastyczne nalewki. Które odmiany tych drzew warto posadzić w ogródku lub na działce? Jaka jest

Grusza Nashi zamiast klapsy

transportu. Gruszki azjatyckie dojrzewają na drzewie (nie opadając). Można jeść je prosto z gałęzi na surowo. Nadają się również do suszenia, na galaretki, konfitury, różne wypieki i koktajle. W Japonii z gruszek nashi sporządza się sałatki, a także przetwarza je na soki i wina. LUBIĄ MIEĆ CIEPŁO Azjatyckie

Aktinidia, czyli kiwi

owoce Owoce aktinidii ostrolistnej i pstrolistnej o gładkiej cienkiej skórce można jeść bez obierania. To świetny zastrzyk witaminy C (mają jej cztery razy więcej niż cytryny), potasu, cynku i mikroelementów. A jakie są smaczne! Dobre na surowo w sałatkach i galaretkach (nie rozpuszczają żelatyny jak

Delicje z Peru w twoim ogrodzie

plonuje obficie - na jednej roślinie w ciągu tygodnia dojrzewa nawet kilkadziesiąt jagódek. Są to doskonałe owoce deserowe, zarówno na surowo, jak i w postaci sosów, dodatków do ciast, konfitur i galaretek. Suszone, a zwłaszcza kandyzowane przypominają rodzynki - stąd wzięła się ich polska nazwa "

Najnowsze

podpis główki

Drzewka owocowe

Drzewka owocowe Owoc w botanicznym znaczeniu to organ, który okrywa nasiona u okrytonasienny. W potocznym rozumieniu owoc to coś co można zjeść. Kiedy mówimy o drzewach owocowych, chodzi nam o drzewa z których czerpiemy plon w postaci słodkiego owocu

Jabłonie, gruszę, śliwy... To chyba najpopularniejsze drzewa owocowe. Warto też zwrócić uwagę na drzewa pestkowe - wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie i nektarynki, które dostarczają nam owoców. Owoce z drzewek owocowych najchętniej jemy na surowo, ale także przetwarzamy na konfitury, dżemy, kompoty, galaretki i fantastyczne nalewki.

Drzewka owocowe na działcePod uprawę drzewek owocowych przeznacza się zwykle ok. 1/3 powierzchni działki. Jeśli jest mała (np. ok. 300 m2), wystarczy na niej miejsca dla jednej jabłonki, jednej gruszy, jednej wiśni i jednej śliwy. Przy wyborze odmian drzewek owocowych warto kierować się ulubionym smakiem owoców, ale także regularnością plonowania i odpornością danej odmiany na mróz i choroby.