goryczka wiosenna dzikie

Tekst Małgorzata Łączyńska

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

Zazwyczaj nie cenimy dzikich roślin, którymi częstuje nas Natura. A przecież można z nich przyrządzać smaczne, eleganckie i wartościowe potrawy.

Roślinne symbole miłości

Trzydzieści lat temu w siermiężnym PRL-u nikt o walentynkach nie słyszał. Między Odrą a Bugiem pojawiły się wraz z wolnością. Roślinnych symboli gorących uczuć nie brakuje. A skoro walentynki tuż-tuż, przyjrzyjmy się im bliżej.

Łąka kwietna - uśmiech natury

Średniowieczne łąki kwietne - miejsce zabaw młodzieży dworskiej i rycerskich turniejów - w XXI w. wracają do łask.

Mniszek lekarski czyli mlecz: w kuchni, w apteczce i w łazience

Mniszek lekarski czyli mlecz: w kuchni, w apteczce i w łazience

mniszka, goryczki pozbędziesz się blanszując liście  (przelewając wrzątkiem) lub mocząc pół godziny w zimnej osolonej wodzie. Wiosenne sałatki znakomicie smakują z octem z mniszków. Aby go przygotować, potrzebujesz garść zmieszanych świeżych liści, kwiatów i poszatkowanego korzenia. Mieszankę przełóż

Najnowsze

Goryczka chińska

Goryczka chińska

Goryczka chińska (Gentiana sinoornata) należy do rodzaju goryczkowatych, obejmuje on ok. 400 gatunków. Łacińska nazwa Gentiana (podobnie jak zwyczajowa nazwa polska gencjana) pochodzi od imienia króla Ilirii z II w. p.n.e. Gentiusa, któremu przypisywano jej odkrycie. Goryczki rozkwitają późno, dopiero wtedy, gdy większość roślin zaczyna przygotowania do zimowego snu.

Wymagania goryczki chińskiej dobrze rośnie miejscach gdzie lato nie jest upalne i suche.

Goryczka chińska pochodzi z Tybetu i zachodnich Chin. Kwitnie jesienią - we wrześniu i w październiku (chociaż istnieją też odmiany, które zaczynają kwitnąć pod koniec lata).