jarmuż wysiew

Red.

Kiedy można siać do gruntu

Kiedy można siać do gruntu

Termin siewu zależy od temperatury i długości. dnia. Kalendarz pomoże nam zaplanować pracę. Tylko niektóre rośliny kiełkują w zimnej ziemi, a ich siewki znoszą przymrozki. Większość wymaga ciepła. Dlatego na przykład siejąc do gruntu astry i cynie, ryzykujemy, że zniszczy je majowy przymrozek (lepiej na grządki wysadzać ich rozsadę). Z kolei zbyt późny siew sprawia, że uprawiane rośliny mogą nie zakwitnąć lub ich owoce nie zdążą dojrzeć.

Kolorowe warzywa - smakują i ozdabiają.

Nie ma nic smaczniejszego niż pomidor czereśniowy zebrany prosto z krzaka w lipcowe przedpołudnie. Nie ma także piękniejszego widoku od tego, jaki zgotuje nam pierwsza wiosenna rzodkiewka wyrwana z pachnącej deszczem ziemi. Ogród warzywny, gdy zadamy sobie trud samodzielnej jego uprawy, daje nam pewność, że warzywa, które spożywamy będą zawsze świeże i zdrowe. Nie mają one porównania do żadnych anonimowych sklepowych produktów, bo trud, jaki włożyliśmy w ich wyhodowanie, w dwójnasób dodaje im smaku i koloru. A skoro już o kolorze mowa. Warto zapoznać się z odmianami warzyw, które zachwycają nie tylko swym smakiem, ale także zadziwiającymi kolorami, które przepięknie prezentują się i na rabacie i na talerzu.

Poplony i wysiewy na zielony nawóz

Zebraliśmy już rzodkiewkę, wczesną sałatę i cebulę. Teraz grządki po nich są puste. Jeśli gleba wymaga wzmocnienia, wysiewamy tu nasiona roślin na zielony nawóz. Gdy nie mamy zastrzeżeń co do jej żyzności, wysiewamy tzw. poplony lub sadzimy rozsadę późnych warzyw.

Zobacz wideo

Co się dzieje w warzywniku w czerwcu?

Co się dzieje w warzywniku w czerwcu?

czy buraczki urosną duże. Zbieram je zwykle w stadium "baby", czyli gdy są młodziutkie, bo wtedy najlepiej nam smakują. Dzięki częstym wysiewom, ale w ilościach dostosowanych do potrzeb rodziny, wiosną i latem wszystkie plony zjadamy na bieżąco. Opustoszałe miejsca od razu

Kalendarz prac ogrodowych Przełom kwietnia i maja - wiosna w rozkwicie

Kalendarz prac ogrodowych Przełom kwietnia i maja - wiosna w rozkwicie

delikatniejszy w smaku. W maju wysiewamy do gruntu ogórki, fasolę szparagową i tyczną, cukinię i dynię, kalafiory, brokuły i jarmuż. Pamiętamy o tym, by stale utrzymywać wilgotność gleby. Świeżym wschodom nie służy przesuszanie, gdyż młody system korzeniowy nie będzie w stanie pozyskać wody z głębszych warstw

Jarzyny w kolorach

Jarzyny w kolorach

wysiewu. Jarmuż Zwany kapustą liściastą jarmuż już w starożytności był uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Należy do gatunków dwuletnich odpornych na mróz. W pierwszym roku zwykle dorasta do 70 cm wysokości. Może zimować w gruncie, chociaż podczas ostrej bezśnieżnej zimy wymaga okrycia. Do spożycia

Najnowsze