w zielarstwie.
Na zdjęciu powyżej: Głóg jednoszyjkowy Korzystnie na krążenie wpływają także owoce jarzębiny, czyli jarzębu pospolitego (Sorbus aucuparia). Świeże są cierpkie i niejadalne,ale przemarznięte tracą goryczkę. Do celów leczniczych zbiera sie je w początkowej fazie dojrzałości, do celów
wybieranym drzewem. Sprawdza się w dużym ogrodzie z uwagi na swoją wysokość. Wyróżniają go ciekawe, charakterystyczne liście, które przybierają wachlarzowy kształt. W sezonie liście mają wyjątkowo zielony kolor, który jesienią zamienia się w złoto. Jarząb pospolity można wybrać jako niezwykle eleganckie
kolcosiłów, a także zbiór okazów z rodzaju Sorbus (jarząb) i przedstawiciele dendroflory Chin Na leśnych powierzchniach doświadczalnych (poletkach o powierzchni 0,05 - 0,5 ha usytuowanych pod koronami drzew lub w otwartej przestrzeni) eksperymentuje się - tak jak przed wojną - z uprawą obcych gatunków
tysiącami lat wybierano do uprawy najdorodniejsze ziarna z powstałych drogą naturalną roślin. Jednak gdy zostanie pozostawiona na polu sama sobie, bez nawozów i chemicznej ochrony, zginie zagłuszona trawami, makiem i kąkolem.
Z czasem w tworzenie nowych organizmów aktywnie włączył się człowiek. W historii
jest dereń kiszony, który uznać by można za polskie oliwki. Krzewy owocują od sierpnia do października i wtedy także warto zajrzeć do Bolestraszyc na Festiwal Derenia. Arboretum przywraca także do uprawy stare odmiany jabłoni. Kiedy dziś idziemy do sueprmarketu, kupujemy jabłka - na sok, szarlotki, do