komosa biała

sprawdź też:

biała

Tekst: dr Agnieszka Stępowska, Instytut Warzywnictwa, Skierniewice

Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły

Szpinak, komosa i łoboda - wielki powrót na nasze stoły

Szpinak powraca na nasze stoły już nie w postaci burozielonej papki, lecz wytwornej sałatki przyprószonej płatkami prażonych migdałów. Modna ekodieta sprawia, że pośród kolorowych liści na talerzach zaczynają pojawiać się także smaczne, a całkowicie zapomniane kuzynki szpinaku - komosa i łoboda

Kasze i cenne ziarna. Jak powstają?

W sklepach jest coraz większy wybór kasz i coraz chętniej je jemy. Nie wszystkie powstają z ziaren zbóż. Przedstawiamy te nieco mniej znane.

Dzika kuchnia: chwasty na kolację

Natura to zielony supermarket. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Trzeba tylko wiedzieć, czego szukać.

Zobacz wideo

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

korzeń to dodatek do mięs, ryb i sosów. Komosa biała (Chenopodium album) Inaczej lebioda. Zastępuje szpinak. Młode liście i wierzchołki łodyg można jeść na surowo, dusić lub gotować. Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) Młodymi liśćmi, przed wykształceniem pędu kwiatowego, można doprawiać omlety

Ogród przyjazny ptakom

zielnych zbieramy nasiona - ptaki nie pogardzą babką lancetowatą i zwyczajną, bylicą polną i pospolitą, chabrami, gorczycą polną, komosą białą, gwiazdnicą pospolitą czy wszystkimi gatunkami ostrożni. Nasiona zazwyczaj są drobne, tak więc zbieramy całe koszyczki, torebki, mieszki czy kłosy. Łatwiej

Najnowsze