koper uprawa

Beata Krawiecka

Warzywnik na balkonie

Warzywnik na balkonie

Skrzynki pełne kwiatów to radość dla oka, ale na balkonie można uprawiać też coś na ząb.

Pomysły pachnące ziołami

Dziś zioła, oprócz walorów smakowych i leczniczych, docenia się także dzięki pokrojowi, kwiatom, liściom, zapachowi. Ich uprawa nie jest kłopotliwa. Czy muszą jedynie zdobić ogródkową rabatę? A może sprawdzą się również jako element dekoracyjny wnętrza?

Nagrody w konkursie "Ogród na parapecie"

Fundatorem nagród jest Weltbild Polska.

Wysiew nasion warzyw i ich ochrona przed chorobami oraz ślimakami

Wysiew nasion warzyw i ich ochrona przed chorobami oraz ślimakami

wysokiej zawartości potasu. Charakteryzuje się przedłużonym działaniem (składniki uwalniają się do gleby przez ponad 100 dni).Jest to nawóz, który z powodzeniem może być wykorzystywany w uprawach ekologicznych. Jakie warzywa wysiewamy w kwietniu? W tym okresie sieje się cebulę, rzodkiewkę, koper

Kalendarz ogrodnika na maj. Maj w ogrodzie

Kalendarz ogrodnika na maj. Maj w ogrodzie

podłoże roztworem preparatu Pyrinex.W pokrzywie siłaZwolennicy upraw ekologicznych doceniają pokrzywy. Przygotowana z nich gnojówka to świetny, bogaty w azot nawóz do podlewania lub opryskiwania wszystkich roślin poza fasolą, grochem, cebulą i czosnkiem. Na gnojówkę nadają się pokrzywy, które jeszcze nie

Warzywa i zioła na balkonie - co tu urośnie

Warzywa i zioła na balkonie - co tu urośnie

. Warzywa, truskawki i większość ziół wymaga słońca, jeśli więc stanowisko jest trochę zacienione, pozostaje nam uprawa niektórych ziół o mniejszych wymaganiach co do światła: mięty (zniesie także głębszy cień), estragonu, pietruszki (także naciowej), melisy i rzeżuchy.W jakich pojemnikachWarzywa potrzebują

Uprawa ziół do kuchni

Uprawa ziół do kuchni

lubią podłoże przepuszczalne o odczynie obojętnym, a najlepiej lekko zasadowym. Dlatego w ich uprawie nie używamy kory, ziem liściowych ani torfu, które mają właściwości zakwaszające, lecz uniwersalną ziemię ogrodniczą z kompostem (w proporcji 2:1), do której możemy wkruszyć trochę kredy lub połamanych

Czosnek - śliczne białe ząbki

Czosnek - śliczne białe ząbki

- w sierpniu. Do sadzenia nadają się wszystkie odmiany występujące w Polsce (m.in. 'Arkus', 'Harnaś', 'Mega', 'Orkan', 'Pola', 'Zawrat'), także te nieopisane - z upraw przydomowych. Natomiast czosnek importowany może wymarzać.Czosnek pomaga roślinomW jego sąsiedztwie ogórki, pomidory, sałata, koper

Ogród do góry nogami

Ogród do góry nogami

powietrze w pomieszczeniu w którym się znajdują, poprawiają naszą koncentracje i ogólne samopoczucie.   Rośliny wydzielają dużo tlenu i pochłaniają dwutlenek węgla i szkodliwe substancje. Oto lista roślin które dobrze znoszą "odwrócenie" :anturium, palma areka, bluszcz, koper włoski

Zdrowie z natury: moc małych kiełków

Zdrowie z natury: moc małych kiełków

kiełki:warzywa: brokuł, dynia, kapusta biała i czerwona zioła: bazylia, czarnuszka, kolendra, koper, kozieradka, rzeżucha (pieprzyca), sojaziarna: fasola adzuki, meksykańska i mung, gorczyca, groch, gryka, jęczmień, kukurydza, len, lucerna, pszenica, słonecznik, soczewica, sojamieszanki: pikantna, łagodna i

Koper ogrodowy

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) – gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Morfologia Pokrój Roślina roczna, sinawozielona, silnie aromatyczna, wysokość do 1,2

Fenkuł włoski

Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki.(Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae). Przez część botaników uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju fenkuł (Foeniculum Mill.). Rozmieszczenie geograficzneWystępuje

Istria

i znajdują się tam liczne kąpieliska, z których największe to Opatija.Główne miasta: Pula, Koper, Rovinj, Pazin, Poreč. Siedzibą władz administracyjnych chorwackiej Istrii jest Pazin. Gospodarka uprawa zbóż uprawa winorośli uprawa oliwek hodowla bydła górnictwo węgla kamiennego (zagłębie Raša) wydobycie

Kuchnia indyjska

i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka. Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju.Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy, podstawowym pożywieniem są podpłomyki- chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych

Kuchnia średniowiecza

Kuchnia średniowiecza – zwyczaje kulinarne, obejmujące pokarmy, nawyki żywieniowe i metody przygotowywania potraw dominujące w Europie w okresie średniowiecza, od V do XVI wieku. Kuchnia ta była zróżnicowana terytorialnie, szczególnie wśród najniższych warstw społecznych, których dieta była o

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.