miód lipowy

Małgorzata Łączyńska

Lipa [Prezentacja drzewa]

Lipa [Prezentacja drzewa]

Lipa pachnąca słodko miodem, brzęcząca od pszczół i z liściem w kształcie serca - jakże nie kochać lipy?

Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.

Miód jest najzdrowszą słodyczą. Aby jednak pszczoły mogły produkować miód, muszą mieć dostatek roślin nieskażonych chemią.

Przepisy na pyszne nalewki

Polscy szkółkarze bywają entuzjastami nalewek. Poprosiliśmy kilku z nich o przepisy na poprawiające jesienny nastrój aromatyczne napitki. Są one tak smaczne, że trudno się oprzeć próbowaniu ich po kieliszeczku, choć każda nalewka tym lepsza, im dłużej się przegryza...

Zobacz wideo

Jarzębina czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

Jarzębina czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

odstawiamy w ciemne miejsce na pół roku. Po tym czasie zlewamy płyn, dosładzamy syropem i odstawiamy jeszcze na 10 dni. 30 dag oczyszczonych owoców jarzębiny 3/4 l czystej wódki syrop z 1/2 szklanki cukru 1-2 łyżki miodu (najlepiej lipowego) szklanka wody L aurowiśnia (Prunus lauroce rasus). Uprawa i

Najnowsze

Miód

Miód

Miód jest dużo zdrowszy i lżej strawny niż cukier, czyli sacharoza. Nektar to wabik i "zapłata" za zapylanie kwiatów przygotowywana dla owadów przez niektóre rośliny. Pszczoły przerabiają go na miód nektarowy. Miód spadziowy powstaje zupełnie inaczej niż miód lipowy czy wielokwiatowy. Miód spadziowy powstaje z wydzieliny mszyc żywiących się sokiem roślin. Jest równie zdrowy co miód wielokwiatowy.

Właściwości miodu Wszystkie rodzaje miodu dodają energii, a także chronią przed infekcjami, łagodzą kaszel, katar i ból gardła.

Rodzaje miodów Najczęściej kupowanym miodem jest miód wielokwiatowy. Na drugim miejscu znajdzie się miód lipowy. Oba miody maja piękny żółto-złocisty kolor i płyną konsystencję. Brązowo miody są zazwyczaj miodami gryczanymi, lub spadziowymi.