miód lipowy

Kamila Pietrasik

Doceniamy polskie drzewa - Lipa

Doceniamy polskie drzewa - Lipa

Na rzeczy niesolidne i tandetne zwykło się mówić: "to lipa!" Jakie to niesprawiedliwe, skoro nasza rodzima lipa nie jest ani niesolidna ani tandetna. To jedno z najpiękniejszych, najbardziej użytecznych i najdłużej żyjących drzew, jakie możemy spotkać w naszym kraju. Jeśli tylko możemy sobie na to pozwolić, warto wygospodarować na nie miejsce w naszym ogrodzie.

Lipa [Prezentacja drzewa]

Lipa pachnąca słodko miodem, brzęcząca od pszczół i z liściem w kształcie serca - jakże nie kochać lipy?

Miód. Jak powstaje i jakie ma właściwości. Najbardziej miododajne rośliny do ogrodu.

Miód jest najzdrowszą słodyczą. Aby jednak pszczoły mogły produkować miód, muszą mieć dostatek roślin nieskażonych chemią.

Zobacz wideo

Przepisy na pyszne nalewki

Przepisy na pyszne nalewki

Przepis Joanny Widaj - Szkółka Acrocona Składniki: - 1 kg dojrzałych jabłuszek odmiany 'Dolgo', - 1,5 l wódki 40%, - 1 szklanka cukru, - 4 łyżki płynnego miodu lipowego, - 0,5 łyżeczki korzenia arcydzięgla, - skórka z 2 cząstek pomarańczy (bez albedo - białej warstwy pod skórką

Doceniamy polskie drzewa - wierzba

Doceniamy polskie drzewa - wierzba

szklanki wody. Gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. Pić pół szklanki w kilkugodzinnych odstępach 4 razy dziennie.  Gorączka w przeziębieniu  1 łyżka stołowa kory wierzbowej, łyżka miodu, dwie łyżki soku malinowego lub suszonych malin, cynamon, goździki, imbir, 1 szklanka wrzątku.  Parzyć

Jarzębina czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

Jarzębina czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

odstawiamy w ciemne miejsce na pół roku. Po tym czasie zlewamy płyn, dosładzamy syropem i odstawiamy jeszcze na 10 dni. 30 dag oczyszczonych owoców jarzębiny 3/4 l czystej wódki syrop z 1/2 szklanki cukru 1-2 łyżki miodu (najlepiej lipowego) szklanka wody L aurowiśnia (Prunus lauroce rasus). Uprawa i

Najnowsze

Miód

Miód

Miód jest dużo zdrowszy i lżej strawny niż cukier, czyli sacharoza. Nektar to wabik i "zapłata" za zapylanie kwiatów przygotowywana dla owadów przez niektóre rośliny. Pszczoły przerabiają go na miód nektarowy. Miód spadziowy powstaje zupełnie inaczej niż miód lipowy czy wielokwiatowy. Miód spadziowy powstaje z wydzieliny mszyc żywiących się sokiem roślin. Jest równie zdrowy co miód wielokwiatowy.

Właściwości miodu Wszystkie rodzaje miodu dodają energii, a także chronią przed infekcjami, łagodzą kaszel, katar i ból gardła.

Rodzaje miodów Najczęściej kupowanym miodem jest miód wielokwiatowy. Na drugim miejscu znajdzie się miód lipowy. Oba miody maja piękny żółto-złocisty kolor i płyną konsystencję. Brązowo miody są zazwyczaj miodami gryczanymi, lub spadziowymi.