najsmaczniejsze

Magdalena Narkiewicz

Najsmaczniejsze odmiany rukoli

Najsmaczniejsze odmiany rukoli

W liściach rukoli wyczuwa się nutkę pieprzu, orzechów i chrzanu, która dodaje wykwintności daniom włoskiej kuchni.

Miesięcznik Magnolia 10/2015 już w sprzedaży

W numerze m.in.: * Najciekawsze odmiany hortensji, * Gatunki, które kwitną jesienią * Najciekawsze i najsmaczniejsze odmiany ziemniaka * Jak uprawiać kawę w domu. Zapraszamy do sprawdzenia jakie jeszcze nowości czekają w październikowym numerze.

Dynie od A do Z. Co można z nich zrobić?

Sezon na dynie czas zacząć! Teraz są najtańsze, najsmaczniejsze i w największym wyborze. Dynia olbrzymia (Cucurbita pepo) to warzywo lekkostrawne i zdrowe, które da się spożytkować od A do Z - z miąższu zrobimy ciasto i zupę, nasiona posłużą jako zdrowa przekąska, a ze skorupy - lampion, rzeźbę, wazon. Możemy też wykorzystać całe dynie w dekoracjach.

Zobacz wideo

Magnolia 9/2017 w sprzedaży od 10 sierpnia do 6 września

Magnolia 9/2017 w sprzedaży od 10 sierpnia do 6 września

rokuZakładamy ogródek ziołowy na żwirowiskuOgród ze smakiem: najsmaczniejsze odmiany jabłek - i sprawdzone przepisy na pyszne dania z ich wykorzystaniemTrzecia część wycieczki szlakiem najpiękniejszych polskich ogrodów! false false

Pnącza z jadalnymi owocami

Pnącza z jadalnymi owocami

odmian żeńskich. Aktinidie wymagają stanowisk słonecznych, a przy tym osłoniętych i ciepłych, z żyzną glebą. Krzewy aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta) dorastają do wysokości 6-8 m (czasem nawet 10 m). Owoce aktinidii uprawianych u nas nazywane są polskimi kiwi. Najsmaczniejsze są po lekkim

Chrzan nie do chrzanu [Pielęgnacja]

Chrzan nie do chrzanu [Pielęgnacja]

. Najsmaczniejsze są rok po posadzeniu, bo starsze łykowacieją. Zbiera się je od jesieni do wiosny. Cienkie (1-1,5 cm), najlepiej o dł. 20-25 cm, można przeznaczyć na sadzonki, ewentualnie do sadzenia użyć jędrne korzenie ze sklepu. W kwietniu pozbawia się je drobniutkich korzonków i zagłębia pod kątem 30° tak

Por na zimową porę

Por na zimową porę

Tak jak wszystkie rośliny dwuletnie por (Allium porrum) w pierwszym roku wytwarza tylko liście. Chociaż to krewniak czosnku, nie ma typowej cebuli, lecz tzw. zgrubienie cebulowe nad piętką, która jest skróconą łodygą. Najsmaczniejsze są jego białe nasady liści. Żeby były dłuższe, rosnące pory

Odmiany winogron

Altanowe Mają średnie owoce doskonałe na soki i galaretki. Najsmaczniejsze to 'Konkord Rosyjski' i 'Svenson Red'. Inne odmiany to 'Ontario', 'Alwood', 'Lidia' i 'Isabella'. Mają piękne liście, silnie rosną, są odporne na choroby i mróz. Winno-deserowe Ich owoce mają delikatną skórkę, są

Litwor - anielskie ziele

Litwor - anielskie ziele

, próchnicznej glebie. Łatwo się sam rozsiewa. Najsmaczniejsze są młodziutkie litworowe łodygi i rozdęte ogonki - nadają się do kandyzowania i na konfiturę. Ponoć zajadała się nimi królowa Marysieńka. Owoce, korzenie i starsze liście mają przyjemny zapach i lekko piekący smak. Są wykorzystywane jako przyprawa

Borówka wysoka. Jak uprawiać borówkę w ogrodzie?

Borówka wysoka. Jak uprawiać borówkę w ogrodzie?

posadzeniu, ale dopiero ze starszych uzyskuje się wysoki plon - do 7 kg jagód z jednej rośliny. Owoce zerwane po kilku dniach po wy-barwieniu są najsmaczniejsze. W chłodzie przez tydzień zachowują świeżość. Aby krzewy się nie starzały, należy im wycinać 3-4-letnie pędy. Dla zdrowia Nieco mniej słodkie

Świdośliwa łatwa w uprawie

Świdośliwa łatwa w uprawie

do jedzenia. Najsmaczniejsze, niewiele ustępujące borówce wysokiej, mają świdośliwa olcholistna (Amelanchier alnifolia) i kanadyjska (A. lamarckii). Są to długowieczne krzewy wytrzymałe na mróz. Można prowadzić je jako drzewa (dorastają do wysokości 6 m), ale wówczas trudno zbierać z nich owoce

Uprawa karczochów w ogrodzie w Polsce. Karczochy w przydomowym warzywniku

Uprawa karczochów w ogrodzie w Polsce. Karczochy w przydomowym warzywniku

mrozami, by móc spożywać je zimą. Każdej wiosny uprawę tego warzywa zaczyna się od wysiewu nasion. Co jemy? Najsmaczniejsze są wybielone ogonki i mięsiste nerwy liści jednorocznych roślin, które przez 2-3 tygodnie były trzymane bez dostępu światła. Ściąga się z nich skórkę i moczy w zakwaszonej wodzie

Ałycza (mirabelka) - Prunus

Ałycza (mirabelka) - Prunus

cenny kwas foliowy. Najsmaczniejsze są na surowo, ale nie da się ich zjeść zbyt dużo, gdyż działają przeczyszczająco. Ponieważ co roku jest ich mnóstwo i żal, by się zmarnowały, warto robić z nich dżemy, powidła, kompoty, marynaty i nalewki. Owoce ałyczy - gdy dojrzeją - szybko opadają z drzewa. Dobrze

Kukurydza - jak ją uprawiać?

Kukurydza - jak ją uprawiać?

pomiędzy rzędami - około 40 cm, a głębokość siewu - 4 cm na glebach zwięzłych, a 7 cm na lżejszych. Jeśli podłoże nie jest żyzne, w połowie czerwca i lipca warto zastosować dodatkowe nawożenie azotowe. W czasie suszy należy kukurydzę podlewać, bo potrzebuje bardzo dużo wody. ZBIORY O CZASIE Najsmaczniejsze

Kwietnik nr 02/2011

Kwietnik nr 02/2011

Przesadzamy kwiaty Porządki w doniczkach 18 Ziołowo kolorowe Uprawa ziół w mieszkaniu Na balkonie 20 Supernowości 2011 Co szykują hodowcy W ogrodzie 24 Pastelowy początek sezonu Kolory wiosny 30 Własne najsmaczniejsze Pierwsze siewy warzyw 32 Forpoczty różaneczników Najwcześniejsze z wczesnych 36

Bakłażan, lubczyk, pietruszka, pokrzywa, karczochy - Afrodyzjaki z własnego ogródka

Bakłażan, lubczyk, pietruszka, pokrzywa, karczochy - Afrodyzjaki z własnego ogródka

smakołykiem. Jada się młode kwiatostany karczocha - koszyczki pozbawione zewnętrznych łusek. Najsmaczniejsze jest dno kwiatowe, czyli tzw. serce. Można je jeść na surowo, gotować, dusić, marynować i przyrządzać w zalewie. Karczoch zajmuje też poczesne miejsce pośród roślin leczniczych. Zawiera cynarynę, która

Jak zwiększyć plony moreli?

Jak zwiększyć plony moreli?

przeznaczone do amatorskiej uprawy. Do najsmaczniejszych należą m.in. 'Moorpark', 'Zaleszczycka' i 'Węgierska Wczesna', ale odmiany te są zawodne w plonowaniu. Niestety, w czasie długotrwałych deszczów morele zapadają na choroby kory i drewna, którym trudno zapobiec. Dlatego trzeba się liczyć z tym, że zwykle

Rabarbar [Ze smakiem]

Rabarbar [Ze smakiem]

podzielić wiosną lub jesienią i po 2-3 dniach, gdy rany obeschną, posadzić co 1,5 m, tak by pąki sadzonek znalazły się ok. 3 cm pod ziemią. Białe ogonki Najsmaczniejsze są wiotkie delikatne ogonki liściowe, które rosły bez dostępu światła, tzw. bielone. Dlatego rośliny do zakończenia zbioru warto częściowo

Fasola wielokwiatowa. Roślina piękna cały rok

Fasola wielokwiatowa. Roślina piękna cały rok

się co kilka dni. Najsmaczniejsze są młode, płaskie, bez uwypuklonych nasion. Obrywanie strąków stymuluje rozwój kolejnych. Fasola wielokwiatowa pochodzi z podnóży gór Ameryki Środkowej. Została udomowiona ponad 2000 lat temu przez tamtejszych Indian. Do Europy przywiózł ją Hernan Cortes prosto z

Ogród w sierpniu. Letnie zbiory

Ogród w sierpniu. Letnie zbiory

;ciepłym klimacie obficie plonują przez 3-4 lata. W moim ogrodzie karczochy pod ściółką z siana też świetnie znoszą zimy i jako 2-3-latki tworzą znacznie więcej kwiatostanów niż rośliny jednoroczne. fot. Katarzyna Bellingham Do jedzenia zbiera się pąki karczocha. Najsmaczniejsze wnętrze

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) jest ceniony za smak, lecznicze właściwości i urodę. Wyrasta z niewielkiej cebuli, a gdy kwitnie na przełomie kwietnia i maja, osiąga wysokość do 40 cm. W czerwcu, zwyczajem wiosennych roślin cebulowych, zasycha. W KUCHNI Liście są najsmaczniejsze przed

 Imbir, kurkuma i kardamon, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm. Ja się je uprawia?

Imbir, kurkuma i kardamon, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm. Ja się je uprawia?

officinale) ma żółtawą barwę i piekący korzenny smak. Zawiera ponad setkę specyficznych związków, m.in. gingerole i szogaole, uśmierzające ból i przeciwdziałające wielu chorobom. Świeże kłącze imbiru jest najsmaczniejsze i działa najwszechstronniej. Jako napar ma właściwości podobne do aspiryny, ssanie

Jadalne liście roślin

Jadalne liście roślin

pokrojonego rabarbaru. Piecz je ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Najsmaczniejsze są białe nasady liści tworzące tzw. łodygę - zielonych części zwykle w kuchni się nie wykorzystuje. Żeby "łodygi" były jak najdłuższe, pory uprawia się z 16-tygodniowej rozsady. Bielenie: rozsadę sadzi

Roślinne afrodyzjaki. Miłość na talerzu

roślina zyskała już w starożytności, zaś delikatny smak odmian wyhodowanych w renesansie sprawił, że stała się drogim, niedostępnym pospólstwu smakołykiem. Jada się młode kwiatostany karczocha - koszyczki pozbawione zewnętrznych łusek. Najsmaczniejsze jest dno kwiatowe, czyli tzw. serce. Można je

Dzika kuchnia: chwasty na kolację

przysmaki można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ja jednak raczej je omijam, zwłaszcza od czasu, gdy pewnej wiosny znalazłem w nich sok brzozowy z zeszłego roku. A lasy właśnie nimi tryskały... Kiedy zbierać dzikie rośliny, żeby były najsmaczniejsze? Smak zależy głównie od wieku rośliny - starsze

Podstawy uprawy ziół

je w pomieszczeniach jasnych, ale niezbyt ciepłych. Czas na plon Zioła są najsmaczniejsze, zanim zakwitną, później stają się łykowate. Latem warto wykorzystywać je świeże, a na zimę suszyć lub zamrażać. Zbiór. Rośliny najlepiej zrywać podczas suchej pogody (trzy dni wcześniej zaprzestajemy ich

Ananas - Ananas comosus

preparatów odchudzających i kremów przeciwko cellulitowi. Z liści wierzchołkowych uzyskuje się przędzę do produkcji koronek i przewiewnych tkanin. Jak jeść ananas Który wybrać? Ananasy są najsmaczniejsze, gdy łatwo oderwać od nich pióropusz liści. W zależności od odmiany mają wówczas zieloną, żółtawą lub

Najnowsze