nalewka na wódce czy spirytusie

Małgorzata Łączyńska

Przepisy na pyszne nalewki

Przepisy na pyszne nalewki

Polscy szkółkarze bywają entuzjastami nalewek. Poprosiliśmy kilku z nich o przepisy na poprawiające jesienny nastrój aromatyczne napitki. Są one tak smaczne, że trudno się oprzeć próbowaniu ich po kieliszeczku, choć każda nalewka tym lepsza, im dłużej się przegryza...

Nalewki - słodycz minionego lata

Aromatyczna nalewka to wspomnienie minionego lata. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Warto więc w ogrodzie posadzić krzew dzikiej róży lub aronii, by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.

Nalewki warte grzechu

Naprawdę warto je przyrządzić! Walczą z dolegliwościami równie skutecznie jak herbatki czy syropy, a przy tym jak smakują!

Zobacz wideo

Bez czarny (Sambucus nigra). Krzew piękny cały rok

Bez czarny (Sambucus nigra). Krzew piękny cały rok

szkodliwych związków - te jednak z czasem się rozkładają, najszybciej w czasie gotowania. Czarny bez sok Z czarnego bzu można więc śmiało robić soki, dżemy i nalewki. Odmiany o dużych owocach, np. 'Sampo', używane są jako źródło barwnika spożywczego. Na zdjęciu powyżej: Dojrzałe, niemal czarne owocki

Nalewka z pigwy:

Składniki: (na 1,5 litra nalewki): 1 kg owoców pigwy, 1,5 kg cukru, 1 l spirytusu 96 %, około 1 l wódki 45 % Dojrzałe pigwy trzeba wypestkować i posiekać. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dziesięć dni. Syrop zlewamy, mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1 i odstawiamy na 8-10 tygodni

Głóg [Prezentacja]

Głóg [Prezentacja]

0,5 l spirytusu i wódki. Zamknij słój i czasami wstrząsaj. Po 6 tygodniach zlej alkohol. Do owoców dodaj 1/2 kg cukru. Po 2 tygodniach zlej syrop, wyciśnij go też z owoców, połącz z alkoholem. Po tygodniu rurką ściągnij płyn, a osad przesącz przez filtr do kawy. Nalewkę odstaw na pół roku. Czy wiesz

Najnowsze