nalewki

Małgorzata Łączyńska

Przepisy na pyszne nalewki

Przepisy na pyszne nalewki

Polscy szkółkarze bywają entuzjastami nalewek. Poprosiliśmy kilku z nich o przepisy na poprawiające jesienny nastrój aromatyczne napitki. Są one tak smaczne, że trudno się oprzeć próbowaniu ich po kieliszeczku, choć każda nalewka tym lepsza, im dłużej się przegryza...

Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki

Drzewa i krzewy ozdobne nie tylko zachwycają swoim jesiennym pięknem - owoce wielu z nich można wykorzystać do wyrobu dżemów, konfitur lub nalewek

Piękne rośliny dobre na nalewki

Lato i jesień to czas szykowania przetworów. Oto rośliny, które zdobią ogród i świetnie smakują w różnych wydaniach, a przede wszystkim aromatycznych nalewkach

ZOBACZ TEŻ WIDEO

Przepis naszej blogerki na pyszne nalewki: malinową i wiśniową

Przepis naszej blogerki na pyszne nalewki: malinową i wiśniową

Aromatyczna, mocno owocowa, o pięknym, malinowym kolorze i delikatnym smaku, przygotowana według przepisu przyjaciółki mojej Mamy Składniki: 2,5 l malin 0,5 l spirytusu 70 dkg cukru   Przygotowanie: Malin na nalewkę potrzeba tyle, ile się zmieści w 2,5 litrowym naczyniu

Nalewka - porady jak zrobić nalewkę

Wiele osób z zapałem przygotowuje różnego rodzaju nalewki. Nastała nawet moda na degustowanie ich w kręgu przyjaciół i prześciganie się w wyszukiwaniu coraz ciekawszych receptur. Przygotowanie takiego trunku nie jest trudne, ale wymaga cierpliwości, bo trzeba poczekać na efekt kilka miesięcy. Teraz

Nalewki - słodycz minionego lata

. Nie mogło tu zabraknąć nalewek. Produkcja domowych alkoholi była polem rywalizacji, eksperymentów i pilnie strzeżonych domowych sekretów i sekrecików. Nalewki były prawdziwą dumą wielu spiżarń. Tajemnice przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur zapewniały rozmaitość smaków i barw tych mocnych

Tarnina - śliwa niedoceniana

Tarnina - śliwa niedoceniana

– wzmacniają odporność i działają przeciwbiegunkowo. Robi się z nich wspaniałe nalewki o granatowej barwie. Warto je zrywać po przemrożeniu, bo tracą wtedy goryczkę i są słodsze. Niestety łatwo się psują, wymagają więc szybkiego przerobienia. Zaleca się usuwać z nich pestki

Nalewki warte grzechu

Nalewki warte grzechu

Niegdyś rząd karafek z dereniówką, jarzębiakiem, tarninówką, piołunówką i innymi specjałami stał w każdym kredensie. Nalewki podawano do posiłków, stosowano je również jako leki. Tę staropolską tradycję warto kontynuować, zwłaszcza jeśli mamy owoce i zioła z własnego ogrodu. Powinny być w pełni

Nalewka z pigwy:

Składniki: (na 1,5 litra nalewki): 1 kg owoców pigwy, 1,5 kg cukru, 1 l spirytusu 96 %, około 1 l wódki 45 % Dojrzałe pigwy trzeba wypestkować i posiekać. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dziesięć dni. Syrop zlewamy, mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1 i odstawiamy na 8-10 tygodni

Nadgniłe owoce są szkodliwe

Nadgniłe owoce są szkodliwe

Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma. Radzi: Wojciech Słomka   fot. archiwum Patogeny grzybowe atakujące owoce zmniejszają ilość zawartych w nich cukrów prostych, mikroelem

Dereń jadalny - (Cornus mas) [Roślina tygodnia]

Dereń jadalny - (Cornus mas) [Roślina tygodnia]

wyrobu nalewek (słynna dereniówka), konfitur, dżemów, galaretek i kompotów. Na przetwory najlepiej nadają się owoce w pełni dojrzałe, które same spadły z drzewa. W medycynie ludowej owoce derenia jadalnego stosowano jako środek przeciwko szkorbutowi. www.katalogiroslin.pl

Najlepsze krzewy owocowe [Na działce]

Najlepsze krzewy owocowe [Na działce]

najbogatsze w witaminę C (aż 100 mg w 100 g). Zawierają też kwasy, cukry i antocyjany. Przetwory z derenia polecane są w przypadku zaburzeń przemiany materii i niedokrwistości. Z owoców można zrobić nalewkę - słynną dereniówkę, konfitury albo zakonserwować je w solance jak oliwki. Umyte owoce, wrzucone do

Miesięcznik Magnolia nr 10/2012

Miesięcznik Magnolia nr 10/2012

Roślina miesiąca Sumak Choć dość niedawno pojawił się w Polsce, stał się symbolem jesieni Na czasie Kalendarz prac ogrodniczych. O tym warto pamiętać Co w trawie piszczy Zielone rozmaitości Ciekawostki, nowości, imprezy OGRÓD. To jest modne Cuda na kiju Szczepione drzewka świetnie nadają się na dzia

Wiśnie nie tylko na soki

Wiśnie nie tylko na soki

Wiśnia zwyczajna (Prunus cerasus) powstała ze skrzyżowania wisienki stepowej (P. fruticosa) i czereśni ptasiej (P. avium). Dobrze rośnie zarówno na gliniastej, jak i piaszczystej glebie wzbogaconej w próchnicę - ważne, by odczyn podłoża był zbliżony do obojętnego. Dla wiśni należy wybierać zaciszne

Numer 8/2005

gości W ogrodzie Dalie, królowe późnego lata Przewodnik po uprawie Tam, gdzie rosną paprocie Leśne klimaty na rabatach Nalewki warte grzechu Przepisy na trunki smaczne i zdrowe Oczko z kaskadą w jeden dzień Radzimy, jak je założyć krok po kroku Rozmnażamy krzewy Nadszedł czas na robienie sadzonek

Konkurs "Smaki ogrodu"

Podzielcie się z nami swoimi ogrodowymi inspiracjami. Przyślijcie nam zdjęcie rośliny ze swojego ogrodu i propozycję przepisu na potrawę, jaką można z niej przygotować. Może to być najprostsze warzywo lub owoc lub potrawa mniej konwencjonalna, bo na talerz mogą trafić przecież pigwa, jarzębina, a na

W październikowym ?Kwietniku"

W mieszkaniu Różne oblicza kalanchoe O swoich pelargoniach opowiada Katarzyna Dowbor Storczyki nie takie trudne - porady hodowcy Kaloryfer im niestraszny » Na balkonie Pomagamy wybrać gatunki na zielone girlandy Ajania i chryzania - siostry chryzantem Jesienne powroty » W ogrodz

W listopadzie

W listopadzie

W mieszkaniu W krainie paproci - jak się dochować pięknych okazów Malwy Jadwigi Kuty - rośliny w znanych rękach Małe jest piękne- kwitnące miniaturki Sposób na przetrwanie - pomóż roślinom przeżyć zimę Na balkonie Kwitną mimo chłodów - ostatnie jesienne kwiaty Na rozgrzewkę - wdzianka ciepłe i gusto

Jałowiec w kuchni

Jałowiec w kuchni

wódki jałowcówki, nalewek i likierów. Są skutecznym środkiem przy infekcjach dróg moczowych. Wykorzystuje się je także przy nie wydolności wątroby i niedostatecznym wytwarzaniom żółci. Zawierają również silnie działającą substancje, która blokuje rozwój wirusów, np. grypy i opryszczki. Uwaga! Duże dawki

Fiołek wonny

Fiołek wonny

cięty. Uwaga: Fiołek wonny jest rośliną leczniczą. W domu z zasuszonych liści można przygotować herbatkę na przeziębienie, zaś z kwiatów – syrop na kaszel. Kwiaty nadają się też do dekoracji tortów i ciast, na konfitury, aromatyczne nalewki, jako dodatek do napojów i sałatek. Ich smak jest

Najpiękniejsze ozdobne krzewy owocowe

Najpiękniejsze ozdobne krzewy owocowe

przeciwmiażdżycowo i stymuluje regenerację organizmu (np. po radioterapii). Kwaśne owoce zawierają witaminę E zwaną witaminą młodości, można z nich robić dżemy, syropy i nalewki. Jagoda kamczacka inaczej suchodrzew kamczacki (Lonicera caerulea var. kamtschatica), krzew tradycyjnie uprawiany w Rosji i na Dalekim

Grusza Konferencja

Grusza Konferencja

owocach pektyny wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi i pomagają usuwać szkodliwe produkty przemiany materii. Poza tym owoce doskonale nadają się na przetwory: konfitury, marynaty, nalewki. Więcej informacji w katalogach roślin: www.katalogiroslin.pl

Najpiękniejsze odmiany berberysów. Jak je uprawiać?

Najpiękniejsze odmiany berberysów. Jak je uprawiać?

) zwany kwaśnicą. Z jego bardzo kwaśnych owoców robiono zdrowotne nalewki. Ponieważ jednak gatunek ten zakażał zboża rdzą źdźbłową, zaczęto go skutecznie tępić i teraz występuje znacznie rzadziej. Berberysy uprawiane w ogrodach są odporne na tę chorobę. Co w nich może zachwycać

Dlaczego kumkwat ma kwaśne owoce?

, zasypać cukrem, a gdy puszczą sok, dodać do herbaty. Nadają się też na dżemy i nalewki.

Kury w ogrodzie

Grudzień kojarzy mi się z okresem uczty i radości. Przynoszę na kuchenny stół kolorowe bukiety suchych kwiatów, słoiczki z kiszonkami, aromatyczne oliwy, oryginalne nalewki i pełne zdrowia zioła. Wprawdzie pracowaliśmy ciężko, ale zawsze z pasją oraz miłością. Teraz

Najpiękniejsze kwitnące krzewy na cały rok. Posadź je teraz

wysokości. Jego liście są zielone i lśniące. Jego drobne żółte kwiaty zebrane w kuliste kwiatostany ukazują się w marcu i kwietniu na gołych gałązkach. Jesienią wydaje czerwone, jadalne owoce świetne na nalewki. Odpowiada mu stanowisko słoneczne i półcieniste oraz każda gleba. Niski rozłożysty krzew

Rośliny lecznicze. Domowe sposoby na choroby

. Dlatego powinno się go stosować do przyprawiania ciężkostrawnych dań, np. kapusty, grochu, fasoli, smalcu, tłustych mięs i sosów. Oto przepis na nalewkę z majeranku: około 3/4 szklanki suszonego ziela zalewamy 2 szklankami czystej wódki i stawiamy w ciemnym miejscu. Po 2 tygodniach przecedzamy. Mały

Jagoda kamczacka. Wytrzymały krzew. Uprawa jagody kamczackiej w ogrodzie i na działce

mrozić. Kwaskowaty smak jagód powoduje, że dobrze komponują się z innymi owocami, np. słodkimi malinami czy łagodną w smaku świdośliwą. Przebojem jest oczywiście nalewka z owoców jagody kamczackiej. Tradycyjnie zalewa się je alkoholem dla wydobycia pełni aromatu, po 6 tygodniach zlewa wyciąg, a owoce

Rokitnik. Właściwości owoców rokitnika. Uprawa i pielęgnacja krzewu rokitnika

 olej z nasion pielęgnuje skórę i leczy oparzenia. Z owoców rokitnika można robić dżemy, galaretki, nalewki i wino. Rosjanie na ich bazie przygotowywali m.in. preparaty dla kosmonautów.

Ogród powstawał z szacunkiem dla natury [Wasze Ogrody]

, jarzębiny, tarniny, które tworzą istną dżunglę odwiedzaną przez mnóstwo zwierząt, głównie ptaków. Zimą nasz ogród jest w pewnym sensie spiżarnią dla kosów, kwiczołów, sikorek, szczygłów i sójek. Oczywiście całej tarniny i rokitników nie oddajemy ptactwu, zawsze coś tam uszczkniemy - nalewki z tych owoców

Ostropest plamisty. Jak go wykorzystać w leczeniu wątroby?

minut. Możesz dodać zioła. Po tym czasie wypij ciepły napar. Nalewka Wspomaga leczenie migren i żylaków. Ułatwia trawienie. Sproszkowany ostropest zalej 40% spirytusem w proporcji 1:10. Odstaw na 3 tygodnie,  codziennie wstrząsając butelką. Po tym czasie odcedź. Pij  trzy razy dziennie po 20

Bez czarny (Sambucus nigra). Krzew piękny cały rok

czarnego bzu można więc śmiało robić dżemy i nalewki. Odmiany o dużych owocach, np. 'Sampo', używane są jako źródło barwnika spożywczego. Na zdjęciu powyżej: Dojrzałe, niemal czarne owocki bzu są ochoczo zjadane przez ptaki, dzięki którym ukryte w nich pesteczki kiełkują potem np. na... dachach domów

Zioła dobre na przejedzenie

traci swoje właściwości. Melisą przyprawia się sałatki, zupy, desery i sosy rybne. Najlepiej dodawać do potraw jej świeże listki, bo wtedy najintensywniej pachną. Można z niej także robić napary, herbatki, nalewki. Korzystnie wpływa na system trawienny, pobudza wytwarzanie żółci, reguluje system

Głóg [Prezentacja]

0,5 l spirytusu i wódki. Zamknij słój i czasami wstrząsaj. Po 6 tygodniach zlej alkohol. Do owoców dodaj 1/2 kg cukru. Po 2 tygodniach zlej syrop, wyciśnij go też z owoców, połącz z alkoholem. Po tygodniu rurką ściągnij płyn, a osad przesącz przez filtr do kawy. Nalewkę odstaw na pół roku. Czy wiesz

Litwor - anielskie ziele

, np. do twarogu. Aromatyzuje się nimi także likiery i nalewki. Warto pamiętać, że litwor pomaga zachować zdrowie i leczy, gdy zaczynamy niedomagać. Działa niemal jak żeń-szeń. Reguluje pracę układu pokarmowego, wątroby i dróg moczowych, usuwa toksyny, łagodzi stres i migreny, wzmacnia odporność. Jest

Aroniówka

pozostawiamy na kolejne sześć tygodni. Następnie łączymy oba wyciągi i pozostawiamy znów na co najmniej sześć tygodni. Przestrzeganie prawidłowej kolejności przygotowania nalewki - najpierw zalanie owoców alkoholem, a następnie zasypanie cukrem - pozwala wydobyć z nich pełnię smaku i aromatu.

Zioła dobre na wszystko

sokiem leczy katar. Majeranek na przejedzenie Majeranek działa głównie żółciopędnie i rozkurczowo, wzmaga pracę jelit i przyspiesza trawienie. Dlatego powinno stosować się go do przyprawiania ciężkostrawnych dań, kapusty, grochu, fasoli, smalcu, tłustych mięs i sosów. Nalewka z majeranku: Około 3/4

Jak stworzyć ogród dla ptaków?Jakie rośliny posadzić by zwabić ptaki do ogroddu

dotyczy owoców jarzębiny, aronii i róży. W sklepach ogrodniczych można kupić krzewy róż o wyjątkowo mięsistych owocach (np. róża pomarszczona), które są idealnym dodatkiem do nalewek i konfitur (płatki też są świetne). A nasionka róż uwielbiają wyjadać dzwońce. Przy odpowiedniej liczbie krzewów

Głóg. Uprawa i pielęgancja głogó-

kwiaty, a małe ssaki i ptaki korzystają z owoców. Zaradne gospodynie potrafią z nich przyrządzać konfitury i nalewki. Trzeba jednak pamiętać, że głogi mają też mniej sympatycznych konsumentów - gąsienice niestrzępa głogowca i innych motyli. Owoce bywają również atakowane przez grzyby (parch) oraz

Jarzębina czyli jarząb pospolity (Sorbus aucuparia)

raz bywały dla ludzi i zwierząt ratunkiem w okresach głodu. Cenne także w czasach dobrobytu, mogą być świetnym dodatkiem do wyrafinowanych przetworów, np. z jabłek czy gruszek, dodając im wyrazistego smaku. Tę nalewkę należy nastawiać po pierwszych przymrozkach, kiedy przemrożone jagody jarzębiny

Aronia czarna (Photinia melanocarpa). Jak uprawiać aronię w ogrodzie

nich konfiturę do mięs - podobną do żurawinowej czy borówkowej. Duża zawartość garbników sprawia, że owoce słabo fermentują. Trudno byłoby zatem zrobić z nich wino, ale za to można z nich przyrządzić pyszną nalewkę. Niektóre źródła podają, że nasiona aronii zjedzone w dużej ilości przez dzieci mogłyby

Kalina koralowa (owoce) - Viburnum opulus

zimą, są wówczas kwaśne podobnie jak porzeczki, a oprócz tego zawierają więcej witaminy C niż cytrusy! Jest w nich także moc pektyn, cukrów i kwasów organicznych. Można je spożywać na surowo lub robić z nich kompoty, kisiele, galaretki lub nalewki. Lecznicze właściwości kaliny były wykorzystywane już w

Zima - czas pomarańczy, goździków i cynamonu. Ozdoby na Boże Narodzenie i nie tylko

goździkami i sokiem lub nalewką malinową Takie ozdobne wisiory ucieszą ptaki i będą prawdziwą ozdobą zimowych drzewek Świąteczne ozdoby z pomarańczy. Drzewko w donicy można ozdobić "bombkami" z suszonych pomarańczy

Owoce wspomagające pracę naszego serca

chwile ogrzać w piekarniku w 100C,co zapobiegnie rozkładowi witaminy C po czym suszyć tak jak głóg.Z całych owoców robi się też wino i nalewki,a z miąższu bez pestek oraz otaczających je włosków - konfitury i soki Na zdjęciu powyżej: Jarząb pospolity Szkółkarze oferują sporo jadalnych gatunków i

Drzewa i krzewy kwitnące wiosną

lubiącym pyłek. Niewiele później małe pędzelkowate bukieciki oblekają żółtą mgiełką krzewy derenia jadalnego - krzewu odpornego na mrozy i mało kłopotliwego w uprawie, z którego owoców robi się doskonałe nalewki. Ma on też wersję typowo dekoracyjną - odmianę 'Variegata' o biało-zielonych liściach. W tym

Ałycza (mirabelka) - Prunus

cenny kwas foliowy. Najsmaczniejsze są na surowo, ale nie da się ich zjeść zbyt dużo, gdyż działają przeczyszczająco. Ponieważ co roku jest ich mnóstwo i żal, by się zmarnowały, warto robić z nich dżemy, powidła, kompoty, marynaty i nalewki. Owoce ałyczy - gdy dojrzeją - szybko opadają z drzewa. Dobrze

Orzechy włoskie

samopoczucie, przyspiesza regenerację organizmu po chorobie lub przemęczeniu. Specjały z orzecha Lecznicza nalewka (pomaga przy niestrawności) Niedojrzałe orzechy, które nie mają już mlecznego jądra, drobno kroimy razem ze skorupami i zielonymi okrywami. Wsypujemy do butelki i zalewamy 45-% czystą wódką. Po 6

Rokitnik - sprawdzone przepisy

Syrop: Owoce (mogą być mrożone) przetwarzać w sokowniku. Sok mocno dosłodzić (około 1 kg cukru na sokownik) i wlać do słoików. Zamykać na gorąco, ustawiając spodem do góry, lub pasteryzować Nalewka: Owoce zalać alkoholem, tak by całe były przykryte. Pozostawić na 6 tygodni. Potem zlać roztwór i

Zioła na stres

rozkurczowo. Sa pomocne przy leczeniu depresji, zmęczenia. Surowcem zielarskim jest korzeń kozłka, zawierający tzw. walepotriaty, atakże liczne estry, alkaloidy, garbniki i gorycze. Kupujemy go torebeczkach, zalewamy wrzątkiem. Dostępny jest także w postaci nalewki pod nazwą kropli walerianowych. Kozłek jest

Berberysy - krzewy z charakterem

nasze babcie robiły z nich przetwory. Dżemy, galaretki, soki i nalewki traktowano dawniej zarówno jako przysmak, jak i lekarstwo. Stosowano je zwłaszcza przy przeziębieniach i szkorbucie oraz na wzmocnienie organizmu (poprawiają przemianę materii). Dzisiaj berberysy zjadane są głównie przez ptaki. Jeśli

Rośliny ozdobne jesienią z owoców

konfitury i nalewki oraz są cennym źródłem witaminy C.Należy jednak pamiętać,aby zebrać owoce przed nadejściem mrozów.Gdy przemarzną,tracą swoje właściwości odżywcze Na zdjęciu powyżej: Berberys ottawski (Berberys x ottawensis) Pięknotka Bodiniera (Callicarpa Bodinera) Sama nazwa rośliny wskazuje na jej

Magnolie, migdałowce, bzy, azalie i inne krzewy ozdobne kwitnące wiosną

nalewki. Podobnie zresztą, jak owoce trochę wyższej (około 4 m) świdośliwy ( Amelanchier ), która zakwita w kwietniu na biało. Wiosna daje o sobie znać na wrzosowisku. W kwietniu rozwijają się tu pąki różnych odmian pierisa japońskiego ( Pieris ). Wśród zeszłorocznych liści jaśnieją białe lub różowe

Ogród wokół dworku. Powrót do tradycji

na nalewki), leszczyna 'Purpurea', tawuła van Houtte'a, forsycja, czerwonolistna śliwa 'Nigra', klon jesionolistny 'Aureum', jaśminowiec, a w cieplejszych rejonach Polski ketmie czy ostrokrzewy. Iglaków używajmy z umiarem; wybierzmy np. modrzew, cyprysiki, jodłę koreańską, choinę kanadyjską czy cis

Tulipanowiec amerykański. Małe odmiany tulipanowców

chininy, jako środek przeciwgorączkowy, podawano nalewkę z jego kory, kory derenia kwiecistego i wierzby. Dziś wiemy, że pachnąca i gorzka kora tulipanowca zawiera oprócz innych związków około 47 leczniczych alkaloidów. Sproszkowany korzeń używany bywa w USA jako dodatek smakowy do niektórych gatunków

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

przeciwgorączkową nalewkę), a po ścięciu głównego kwiatostanu - kilka bocznych pąków (nalewka z nich ma właściwości regenerujące). W kuchni: Brzeżne płatki słonecznika dodaje się do potraw podobnie jak sałatę, nieduże pączki kwiatowe gotuje jak fasolkę, a większe przyrządza jak karczochy. Uprawa: Miejsce

Miesięcznik Kwietnik 08/2009

W mieszkaniu Prawdziwe twardzielki Kwiaty doniczkowe odporne na wszystko Niecierpki Artura Barcisia Rośliny w znanych rękach Roślina, wnętrze, styl Dobieramy kwiaty do mieszkania Na balkonie Utrwalamy smaki lata Oryginalne przepisy na nalewki i dżemy Złote jak słońce Żółte odmiany roślin

Top 10 ziół które musisz mieć. [Miejscy ogrodnicy]

świeże listki, bo wtedy najintensywniej pachną. Można z niej także robić napary, herbatki, nalewki. Korzystnie wpływa na system trawienny i reguluje system nerwowy. Inaczej lebiodka. Uświetni omlety, potrawy z warzyw, drobiu i owoców morza. Pasuje do sera, pomidorów i zimnych sosów. Młode listki

Ogród ozdobny zimą, czyli nie tylko iglaki

fauny, a także nadają się do wyrobu przepysznych nalewek. Atrakcją zimowego ogrodu są też byliny i niskie krzewinki. Zasuszone liście miskantów tworzą oszronione fontanny, a górujące nad nimi puszyste kwiatostany rozświetlają ponure jesienią rabaty. Ciekawość wzbudzą szablaste, sterczące spod śniegu

Dzika Kuchnia Łukasza Łuczaja

: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.  Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i

Kwitną w zimie

nas dziko, natomiast sadzi się go w parkach i ogrodach. Może osiągać ok. 6 m wysokości. Oprócz pachnących miodem żółtych kwiatów jego zaletą są dekoracyjne czerwone owoce, z których robi się dżemy i słynną nalewkę - dereniówkę.   DEREŃ JADALNY (CORNUS MAS) Fot. Wojciech Kindlarski Jaśmin

Mniszek lekarski w kuchni

miękkości (ew. podlewając wodą). Podawaj jako jarzynkę do pieczonych mięs. Nalewka Składniki: 3 garście oczyszczonych kwiatów mniszka w pełni rozkwitu, 3 szklanki wody, 3 łyżki miodu, cienko obrana skórka z 3 cytryn, sok wyciśnięty z 3 cytryn, 1 l czystej wódki. Skórkę z cytryn gotuj 30 min. w 3 szklankach

Zakładamy kobierzec z żurawiny

rośliny). Jagody dojrzewają mniej więcej po stu dniach. Długo się nie psują dzięki wysokiej zawartości kwasu benzoesowego, który działa konserwująco. Robi się z nich soki, konfitury, sosy, koktajle, nalewki, surowe dodaje się do sałatek. Słodzone i wysuszone zastępują rodzynki. Zawierają substancje

Miesięcznik Magnolia nr 12/2012

pisaliśmy w 2012 Od kuchni Orzechowy król Nie może go zabraknąć pośród świątecznych bakalii - przepisy na tort, chleb, nalewkę i sałatkę Wasze sukcesy Pochwalcie się ogrodem, balkonem, rośliną! Na deser Kangurza łapa Anigozantos to australijska roślina, która przy odrobinie pielęgnacji doskonale

Aromatyczna gruszka

przymocowanej dobrze do gałęzi wkładamy mały zawiązek gruszki (1), tak by nie uległ uszkodzeniu i rósł nadal. Z czasem wypełnia on znaczną część pojemnika (2). Dojrzały owoc zalewamy alkoholem i otrzymujemy niezwykłą nalewkę (3). Osoby, które widzą taką butelkę, zazwyczaj nie mogą wyjść ze zdumienia, w jaki

Borówka, żurawina, malina... Owoce z wrzosowiska

październiku. Uprawa: by uzyskać gęsty łan, sadzi się 10 roślin na 1 m2. Długie pędy warto skracać Owoce: kwaśne, nadają się na soki, konfitury, nalewki oraz do sosów i sałatek, a suszone i słodzone - do deserów Fot. Shutterstock Sałatka z brokułów ze świeżą żurawiną Różyczki brokułu ugotuj na

Rokitnik - złoto Syberii

zabezpieczania cennych precyzyjnych urządzeń. Owoce rokitnika zawierają witaminę młodości - E, i witaminę C, którą zachowują nawet podczas przechowywania i przetwarzania, bo jagody nie zawierają niszczącego ją enzymu askorbinazy. W domu z jagód można zrobić dżem, syrop, wino i nalewki. Suszone warto dodawać do

Co kwitnie zimą w ogrodzie

. Pamiętajmy, że jesienią dereń jadalny rodzi bogate w witaminy owoce - małe?śliweczki?, doskonałe na nalewkę - słynną dereniówkę.

Śliwy ozdobne

osiedlowej, bywała ratunkiem w dotkliwie ciężkich warunkach miejskich podwórek. Dla nieformowanej ałyczy potrzeba sporo miejsca ze względu na opadające śliweczki (znakomite są z nich nalewki!). Tam, gdzie miejsca jest mało, a nawierzchnie są utwardzone, lepiej tę śliwę przycinać. Na zdjęciu powyżej: Owoce

Drzewka owocowe - Najlepsze na działkę

Drzewa pestkowe - wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie i nektarynki dostarczają nam owoców, które najchętniej jemy na surowo, ale także przetwarzamy na konfitury, dżemy, kompoty, galaretki i fantastyczne nalewki. Które odmiany tych drzew warto posadzić w ogródku lub na działce? Jaka jest

Kwiatki do sałatki - ulubione kwiaty Nataszy Urbańskiej

. Stokrotki, nasturcje, liliowce, fiołki pięknie wyglądają na talerzu, smakują w nalewkach. Na grządkach i w doniczkach uprawiam też zioła: bazylię, lubczyk, macierzankę, miętę... Wciąż coś w ogrodzie przesadzam, wysiewam, dosadzam. To wciąga, tak jak meblowanie wnętrza. Kiedy jednak niedawno kupiliśmy z

Ogród ze stawem

mirabelki - wszystko to, co nie wymaga specjalnych starań. Owoce są może mniejsze, ale za to jakie zdrowe! Własne zbiory stanowią bazę do produkcji domowych dżemów, kompotów i nalewek. Te specjały urozmaicają jadłospis i uświetniają ogrodowe przyjęcia. Na zdjęciu powyżej: Własny warzywnik - stylowy

Suszone kwiaty nie tylko do wazonu. Domowe SPA i apteczka.

łączyć z ziołami o podobnym działaniu. W mieszan­kach wykrztuśnych z liśćmi podbiału i zielem pierwiosnka. W mieszankach uspokajających możemy mieszać ją z melisą i kozikiem lekarskim. Doskonale sprawdza się w kąpielach relaksacyjnych. Kwiaty lipy można także wykorzystać tworząc oryginalną nalewkę

Żeń-szeń, cytryniec chiński, Szczodrak krokoszowy, Dzwonkowiec kosmaty - rośliny z mocą

przeciwnowotworową. Wzmagają również popęd płciowy. Efekty można uzyskać jednak dopiero po pewnym czasie przyjmowania niewielkich dawek preparatów (nie dłużej jednak niż przez miesiąc lub dwa). Lista produktów z żeń-szenia dostępnych w Korei i Chinach zdaje się nie mieć końca. Można kupić rozmaite nalewki, wyciągi

Nieszpułka - średniowieczny przysmak

nieszpułki robi się mus, marmolady, dżemy i galaretki, gdyż jej owoce mają dużo pektyn i dobrze "żelują", a także wina, likiery i nalewki. Ciekawy w smaku jest także kompot z nieszpułki - bierze się nań dość twarde owoce pokrojone na połówki; z przejrzałych i miękkich trzeba najpierw usunąć skórkę

Egzotyczna męczennica (passiflora)

owoce męczennicy błękitnej nie ma wielu amatorów. Z kolei napary i nalewki z ziela męczennicy cielistej (P. incarnata) działają uspokajająco, łagodzą bóle i pomagają przy bezsenności. TAJNIKI UPRAWY Doniczkowe okazy męczennicy trudno kupić, łatwiej dostaniemy jej nasiona. W uprawie roślina ta nie

Pnącza atrakcyjne jesienią [Odmiany]

można jeść nie tylko na surowo, ale także w postaci dżemów, przecierów, nalewek itd. Jej liście są zielone przez sezon wiosenno-letni, a jesienią przebarwiają się na żółto. W porównaniu z pierw-szym gatunkiem aktinidia ostrolistna osiąga też większe rozmiary. Aktinidie lubią słoneczne i ciepłe

Numer 9/2004

Kalendarz ogrodniczy Rady na wrzesień Kalendarz biodynamiczny W świecie roślin Portret rośliny Mahonia pospolita Wiosna zaczyna się jesienią Sadzimy rośliny cebulowe kwitnące już w marcu Ballada o czarnym bzie Zapomniany krzew, który wraca do łask Delicje z czarnego bzu Nalewka, kwiatowa herbatka

W październikowych ?Ogrodach"

, gdy przyroda wokół szykuje się do spoczynku Drzewo do małego ogrodu: kasztanowiec czerwony (Aesculus x carnea) Smaki ogrodu: wszystkie kolory papryki. » Przepisy na domowe nalewki Trendy w ogrodzie Modne wrzosowe dywany Projektowanie Na tle wielkich drzew. Działkę otaczają posesje, na których

Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?

moc przepisów na potrawy pożywne i zdrowe: zieleniny, sałaty, kiszonki i marynaty, oleje, piwa, wina i nalewki W kuchni używano młodych pędów i liści, pąków kwiatowych, kłączy, bulw, korzeni i owoców. Paleta jadalnych dzikich roślin przed wiekami liczyła w Polsce niemal tysiąc gatunków! W dawnych

Jałowiec w ogrodzie i w kuchni

ważnym lekarstwem. Dla przyjemności Najbardziej znane są jałowcowe alkohole. Zarówno anglosaski gin, jak polska jałowcówka to po prostu mocna jałowcowa gorzałka. W wieku XVII jagody jałowca wywożono z wrzosowisk Anglii do Niderlandów właśnie do aromatyzowania alkoholu. Holenderska ziołowa nalewka genever

Róża - najpiękniejsza w kwietniu

wyjątkową wytrzymałością. ZASTOSOWANIE Są idealne na działki rekreacyjne. Można z nich tworzyć gęste naturalne żywopłoty (są nie do przebycia), a z owoców robić nalewki. WYMAGANIA Właściwie nie mają specjalnych potrzeb. Rosną niemal dziko i prawie wszędzie. RÓŻE PNĄCE Krzewy tworzące pędy niekiedy o

Październik w ogrodzie - Kalendarz ogrodnika. Gdy królują chryzantemy

róży pomarszczonej. Świetnie nadają się na nalewki, soki i dżemy. Mrożone i suszone mogą być dodatkiem do zup, sosów, deserów. Wiele z nich ma właściwości lecznicze. Najlepszą pogodą do zbiorów są suche, ciepłe i słoneczne dni.

W grudniowych ogrodach

jemioła. Czy naprawdę jest pasożytem? Truje czy leczy? Dlaczego wymieniamy pod nią pocałunki? Kwitnąca zima - poinsecje, grudniki, echmee kwitną na przekór aurze Drzewo do małego ogrodu: judaszowiec kanadyjski (Cercis canadensis ) Smaki ogrodu: słodki czas nalewek. Jak zrobić dereniówkę, wiśniówkę

Rozmaryn - wonne ziółko

większą trwałość, gdyż ma właściwości przeciwutleniające i konserwujące. Jako przyprawa od dawna był dodawany do piwa i wina, a ziele wykorzystywano do sporządzania nalewek. Syropem rozmarynowym można uświetniać również desery, ciasta, napoje i sałatki owocowe. Wykwintna kuchnia poleca rozmarynowy miód z

Rododendrony, różaneczniki. Arboretum w Wojsławicach

nalewki i soki, ale także do kiszenia, podobnie jak oliwki. Tuż przy sadzie stanęły ławy i stoły idealne na piknik, w otoczeniu róż, w pobliżu alei leszczynowej i kilku monochromatycznych kwater. Niebieską wypełniają tojady, goryczki, mikołajki, irysy i budleje, różową - hibiskusy i floksy, a białą

Krzewuszka, złotokap, różanecznik. Pięknie kwitnące krzewy - wybierz najpiękniejsze, głosuj!

jednak, żeby było przepuszczalne. Są odporne na mróz. Najlepiej kwitną w pełnym słońcu. Zawiązują wtedy dużo owoców, z których można zrobić aromatyczny syrop do herbaty lub smaczną nalewkę. Krzewy te mogą rosnąć samodzielnie lub na rabatach. Świetnie nadają się na niskie żywopłoty, które ze względu na

Rośliny narkotyczne

glinianych tabliczkach Sumerów znalazł się ideogram maku "rośliny radości i wesela". Opium, czyli wysuszonego soku z niedojrzałych makówek i łodyg, używali starożytni Grecy i Rzymianie - najczęściej w postaci nalewek (zbyt duża dawka opium była śmiertelną trucizną; chętnie stosowaną m.in. przez