pieprz

Wojciech Słomka

Kulki na liściach? [Porada eksperta]

Kulki na liściach? [Porada eksperta]

Uprawiam w doniczce pieprz. Na dolnej stronie jego liści pojawiły się ostatnio małe kulki. Czy to jakaś groźna dla rośliny choroba? Ewa Gutowicz

Najsmaczniejsze odmiany rukoli

W liściach rukoli wyczuwa się nutkę pieprzu, orzechów i chrzanu, która dodaje wykwintności daniom włoskiej kuchni.

Quiz: kawa czy herbata?

Kawa, herbata, ryż, pieprz, wanilia... Ich smak znasz doskonale. Ale czy wiesz, jak wyglądają? W naszym klimacie można je oglądać w szklarniach ogrodów botanicznych, rzadziej w kwiaciarniach. Czy potrafisz rozpoznać na zdjęciach rośliny, z których robi się przyprawy? Zaznacz prawidłowe odpowiedzi. A potem sprawdź, jak Ci poszło!

Egzotyczne przyprawy

Egzotyczne przyprawy

Dawniej, by zdobyć rośliny przyprawowe, kupcy podejmowali ryzykowne wyprawy do zamorskich krain, a o tereny, na których rosły, władcy prowadzili krwawe wojny. Pieprz, gałka muszkatołowa i goździki zabijały woń nieświeżego mięsa, pomagały w trawieniu ciężkich potraw, a jednocześnie roztaczały aromat

Zioła z parapetu. Jak je uprawiać by były smaczne i zdrowe

Zioła z parapetu. Jak je uprawiać by były smaczne i zdrowe

orzeszków piniowych (lub migdałów), Dwa ząbki czosnku, 200 ml oliwy, Sól i pieprz, Cztery łyżki parmezanu. Przygotowanie: Orzeszki piniowe (albo obrane migdały) podpraż na sucho, aż się zrumienią. Zmiksuj liście bazylii, orzeszki, czosnek i oliwę. Pod koniec wysyp starty parmezan. Przełóż do słoiczka

Pokrzywa zwyczajna. Lecznice zastosowanie w domu i ogrodzie

Pokrzywa zwyczajna. Lecznice zastosowanie w domu i ogrodzie

Marynata 1 łyżka octu winnego 4 łyżki oleju sól pieprz Farsz 60 dag szpinaku 10 dag cebuli 3 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła Sos 1 kg młodej pokrzywy 25 dag cebuli 1 l śmietanki 30-proc. 2 łyżki masła sól pieprz Przygotowanie: Mięso smarujemy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Szpinak mielimy i

Patisony. Najlepsze przepisy na patisony

Patisony. Najlepsze przepisy na patisony

PATISONY Z WARZYWAMI Patisony obgotowujemy, by lekko zmiękła im skórka. Przecinamy je i nadziewamy farszem jarzynowym (duszonymi kawałkami marchwi, papryki, pieczarek, fasolki szparagowej oprószonymi parmezanem, solą i pieprzem). Dusimy do miękkości w bulionie warzywnym. Przybieramy pietruszką

Miejska palmiarnia w Gliwicach

Miejska palmiarnia w Gliwicach

rośliny użytkowe, takie jak cytrusy, kardamon, pieprz i goździki. Stąd krótka już droga do ciepłej, wilgotnej krainy tropiku z bogatą kolekcją gatunków owadożernych, storczyków, paproci oraz bromelii. Jej niewątpliwą atrakcją jest oczko wodne z piraniami. W pawilonie historycznym

Mniszek lekarski dla zuchwałych

Mniszek lekarski dla zuchwałych

La salade du groin d'âne (dla 4 osob)   Składniki 60 g chudego wędzonego boczku 2 ząbki  czosnku ocet z czerwonego wina 4  jajka 1 łyżka białego octu winnego 3-4 solidne garście listków mniszka sól i  pieprz 2 kromki grillowanego czerstwego

Groszek w kuchni - nasze przepisy

Groszek w kuchni - nasze przepisy

Zupa z zielonego groszku Pokrojoną, zeszkloną na maśle połówkę cebuli i 200 g groszku zalewamy 100 ml wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną (ok. 5 min). Wlewamy 300 ml mleka. Zupę solimy, miksujemy (można rozcieńczyć mlekiem) i zagotowujemy. Dodajemy paprykę, pieprz i sok z cytryny. Tartinki z

Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?

Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?

szklanką śmietany 20%, dodaj po 20 dag startej mozzarelli i ementalera oraz do smaku sól, pieprz, łagodną i ostrą mieloną paprykę. Masą zalej ziemniaki. Zapiekaj 30 min w 200°C. Kilka średnich ziemniaków sałatkowych ugotuj na parze bez obierania. Usuń z nich skórkę i pokrój na plasterki o grubości ok

Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami

Sałatka z młodego szpinaku z truskawkami

Garść młodych listków szpinaku (najlepiej drobnolistnego) 4 nieduże plasterki mozzarelli kilka dorodnych truskawek łyżka konfitury truskawkowej łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka oliwy 3 łyżki śmietanki kremówki lub pół kubeczka jogurtu naturalnego, pieprz Szpinak przebrać, starannie umyć i

Papryka. Uprawa i pielęgnacja papryki w ogrodzie. Dobre odmiany papryki słodkiej i ostrej

Wyprawy Kolumba odmieniły oblicze Europy m.in. za spra- wą sprowadzonych zza oceanu osobliwych roślin. Także przywieziona do Hiszpanii w 1493 r. papryka swoim wyglądem i właściwościami wzbudziła niemałą sensację. Oto pojawiła się nowa przyprawa, która podobnie jak pieprz potrafiła ożywić mdły smak

Grillowe przepisy "Ogrodów"

Grillowe przepisy "Ogrodów"

Piersi kurczaka w białym winie Składniki: 1/2 filiżanki ostrej musztardy, 1/3 filiżanki białego wina, 3-4 piersi kurczaka, olej arachidowy, świeże bułki przecięte jak do hamburgerów (może być bagietka podzielona na odpowiedniej długości kawałki), sól, pieprz. Przygotowanie: Wymieszać musztardę z

Kolorowe gołąbki z indyka

*mała główka kapusty białej *mała kapusta włoskal mała kapusta czerwona * 1/2 kg mielonego indyka * jajko * 1/2 pęczka natki * 2 łyżki oliwy * 2 szklanki bulionu (może być z kostki) *sól i pieprz W dużym garnku gotujemy wodę. Myjemy kapustę, wycinamy głąby i delikatnie oddzielamy liście. Wrzucamy

Uprawa szpinaku w przydomowym ogrodzie warzywnym

Uprawa szpinaku w przydomowym ogrodzie warzywnym

jego liście. Łosoś na szpinaku Z pokrojonego w kosteczkę ogórka kiszonego, 4 łyżek majonezu, połowy szklanki siekanego szczypiorku, szczypty soli i pieprzu zrób sos tatarski. Filety z łososia dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smaż je krótko z każdej strony na natłuszczonej olejem patelni

Letnia sałatka z bobem.

Letnia sałatka z bobem.

SAŁATKA Z BOBEM Ugotowany bób (20 dag) łączymy z cząstkami pomidorków (10 dag), pokrojonymi plastrami koziego sera (5 dag) i sałatą liściową. Polewamy czosnkową oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy świeżymi liśćmi oregano.

Jadalne chwasty

Jadalne chwasty

, przekładamy do płaskiego naczynia, zalewając ciepłą marynatą (białe wino gotowane 10 min z pieprzem, goździkami, liściem laurowym, cebulą, doprawione octem lub cytryną). Listki mniszka skropione marynatą podajemy z rybą i jajkiem na twardo. Robimy zasmażkę na maśle (lub oleju) z drobno posiekanej cebuli i

Czas na dynie

Czas na dynie

cebula - 1 szklanka purée z dyni * - 4 łyżki drobno utartego Parmezanu + dodatkowo do serwowania - 1 łyżka mielonych migdałów lub 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 1 płaska łyżka bułki tartej - 1 jajko - sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz Ciasto: - 300 g mąki

Jak zabezpieczyć je na zimę

iglaki możemy otulić niezbyt grubą (przepuszczającą światło) białą agrowłókniną. Roślin nie zostawiajmy na zimę w ziemi suchej jak pieprz, zwłaszcza w czasie odwilży. W przypadku ociepleń koniecznie je delikatnie podlewamy (tak by ich nie przelać). Zbyt mokre podłoże doprowadziłoby o tej porze roku do

Pikantna sałatka z kiełkami

pieprz do smaku Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ósemki. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Pokrój pieczarki i kiszone ogórki (możesz je obrać ze skórki, jeśli lubisz). Żółty ser potnij w słupki. Drobno posiekaj cebulę (uprzednio sparzona będzie mniej ostra

Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]

Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]

. Składniki: - 500 g cebuli, - 2 łyżki octu winnego, - 2 łyżki soku z cytryny, - 3 soczyste pomarańcze pół łyżki cukru, - 5 łyżek oliwy extra vergine, - kilka czarnych oliwek, - czarny mielony pieprz, sól Wykonanie Cebulę obrać i pokroić w cienkie talarki. Włożyć do zamykanego pojemnika i

Mrówcza inwazja

Mrówcza inwazja

Obok mrowiska albo na ulubionych szlakach wędrówek możesz układać lub usypywać zapachowe bariery. liście pomidorów, bzu czarnego, orzecha włoskiego, skórki cytryny proszek do pieczenia, pieprz ziołowy, fusy z kawy Nieprzyjazny deszcz Okolice mrowiska można także opryskiwać cieczami o zdecydowanym

Ciekawe odmiany warzyw. Oryginalne warzywa w ogrodzie

- Kolorowe marchewki pieczone z czosnkiem Fot.: Natasha Breen shutterstock Umyte, wąskie kolorowe marchewki włóż do żaroodpornego naczynia. Polej je oliwą i posyp posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem.  Dodaj przekrojoną główkę czosnku.  Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190

Rozgrzewające przyprawy, które chronią przed infekcją

tak, by ciastka upiekły się na złoty kolor. SZYNKA Z GOŹDZIKAMI Składniki: 1,5 kg surowej szynki z tłuszczykiem 2 szklanki bulionu 2 łyżki cukru 4 łyżki miodu 1 opakowanie goździków sok z 1 cytryny sól biały pieprz Przygotowanie: Mięso natrzeć solą, sokiem cytrynowym i białym pieprzem. Wbić goździki

Uprawa karczochów w ogrodzie w Polsce. Karczochy w przydomowym warzywniku

, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozmieszaj, gotuj do zagęszczenia. Takim sosem zalej warzywa. Zapiekaj 30 min w temp. 160°C. Wstępnie przygotowane karczochy skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, po czym obwiąż nitką. Ryż ugotuj na półtwardo. Wymieszaj go z posiekanymi

Rozmaryn - uprawa w domu: zioła w doniczkach

przezimują w temperaturze od 4°C (prawie bez wody) do18°C. Fot. Shutterstock Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem Pół kilo obranych, pokrojonych na cząstki ziemniaków skrop oliwą zmieszaną z roztartym ząbkiem czosnku i wymieszaj z łyżeczką posiekanych liści rozmarynu, łyżką masła, pieprzem i

Najlepsze przyprawy i owoce na raka

przez ścianki przewodu pokarmowego. Wystarczy jednak połączyć ją z papryką lub czarnym pieprzem (jak w curry) i odrobiną oliwy, by stała się bardzo łatwo przyswajalna. Fot. Shutterstock/Agnes Kantaruk Wołowina po uzbecku Podsmaż na oleju pokrojone 0,5 kg wołowiny, marchew, cebulę i

Bratki uprawa i pielęgnacja

świeżych fig Garść kwiatów bratków a do tego trochę oliwy i pieprzu Oczyszczoną z ości i pokrojoną w kawałki rybę łączymy na talerzu z pokrojonymi szparagami i  figami, ozdabiamy umytymi i osuszonymi kwiatami. Sałatkę skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem Na zdjęciu powyżej: Sałatka z bratkami

Karczochy [Nasze przepisy]

KARCZOCHY Z PIECZARKAMI Oczyszczone karczochy skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i czosnkujemy, po czym obwiązujemy nitką. Pieczarki drobno kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy nieco mąki i śmietany. Farszem napełniamy wnętrze karczocha. Zapiekamy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do

Słonecznik Topinambur zamiast ziemniaka

, mógłby nawet zagrozić rodzimym gatunkom. Po założeniu plantacji należy zatem pilnować zasięgu rośliny. ZUPA Z TOPINAMBURÓW 40 dag topinamburów sok z 1 małej cytryny 2 szalotki 2 łyżki oliwy 100 ml białego wytrawnego wina litr rosołu z kurczaka 1/2 szklanki śmietanki sól, pieprz Topinambury obieramy

Orzeszki piniowe. Skąd się biorą?

czosnek rozmiksuj w malakserze. Dodaj 200 ml oliwy extra vergine i 10 dag startego parmezanu. Całość jeszcze raz rozmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. (Drogie orzeszki piniowe możesz zastąpić ziarnami słonecznika albo gotowanymi ziemniakami).

Rozgrzewające przyprawy [Przepisy]

, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i są silnymi przeciwutleniaczami. Szynka z goździkami Fot. Shutterstock / Bochkarev Photography Składniki: 1,5 kg surowej szynki z tłuszczykiem 2 szklanki bulionu 2 łyżki cukru 4 łyżki miodu 1 opakowanie goździków sok z 1 cytryny sól biały pieprz

Roślinne afrodyzjaki

witamin (zaliczamy do nich orzechy włoskie, laskowe i pistacjowe, kokosy, kasztany jadalne i migdały). W roślinach używanych jako przyprawy o ostrym smaku i zapachu dopatrywano się substancji, które rozpalają mężczyzn. W cenie były więc nasiona pieprzu (poprawiającego krążenie), pąki kwiatowe

Funkia (hosta) ogrodowa. Byliny do cienia

szkodniki się topią. Posypuję też glebę pieprzem i Bio Granulatem przeciwko ślimakom. Z tym ostatnim trzeba jednak uważać, gdy z ogrodu korzystają też domowe zwierzęta.

Imbir, kurkuma i kardamon, poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm. Ja się je uprawia?

. Fot. Ana Photo shutterstock Deserowe pikantne salami z gorzkiej czekolady Rozgrzej, mieszając, 25 dag gorzkiej czekolady, 1/2 kostki masła, 1/2 łyżecz-ki kardamonu i zmielonego pieprzu. Pod koniec dodaj po 1/2 szklanki podprażonych, posiekanych orzechów oraz kawałków biszkoptów lub kruchych

Rozmaryn, bazylia i inne - z zielnika Afrodyty

, krwawnik, lukrecja, mandragora, marchew, miłorząb, papryka chili, pieprz, pietruszka, pokrzywa, zarodki pszenicy, rozmaryn, seler, słonecznik, kiełki sałaty, szałwia, szparag, tatarak, wanilia, żeń-szeń.

Jak uprawiać fistaszki?

fistaszków bez łupinek. Połącz składniki, wymieszaj je i skrop sokiem z cytryny. Zrób sos winegret, mieszając po łyżce musztardy, miodu, oliwy extra vergine i soku z cytryny, dodaj do smaku sól i pieprz. Sosem polej sałatkę. Wyłóż ją na kromki chleba chrupkiego i posyp posiekaną zieleniną. Partner

Bakłażany - poznaj nasze przepisy

Sposób przygotowania Na patelni (najlepiej grillowej) obsmażamy spryskane oliwą i oprószone pieprzem i solą długie kawałki papryki oraz cienkie plastry bakłażana. Plastrami owijamy po kilka kawałków papryki i spinamy je wykałaczką. Przed podaniem roladki podgrzewamy, a następnie dekorujemy

Ananas i jałowiec [Nasze przepisy]

ananas.   Artykuł pochodzi z serwisu e-ogrody.pl   Świeży ananas obierz i pokrój w drobną kostkę. Liście kolorowych sałat opłucz, odsącz i nieco rozdrobnij, a następnie wyłóż je na talerz, przypraw solą i białym pieprzem. Na środek wyłóż twarożek, najlepiej tzw wiejski. Tuż przed

Morelowe przysmaki - poznaj nasze przepisy

POLĘDWICZKA FASZEROWANA Polędwiczkę wieprzową nacieramy oliwą i czosnkiem, odstawiamy na parę godzin do lodówki. Następnie przebijamy mięso na wylot i faszerujemy suszonymi morelami (uprzednio namoczonymi). Przyprawiamy solą, pieprzem, po czym rumienimy po obu stronach, podlewamy wodą z białym

Patisony. Ciekawe odmiany patisonów. Jak uprawiać patisony w ogrodzie?

; 2 kg młodych patisonów 3 nieduże marchewki zdrowy korzeń chrzanu nasiona kopru ziele angielskie pieprz ziarnisty gorczyca biała ostra papryczka ZALEWA: 1 litr wody szklanka octu 10-proc. łyżka soli 3 łyżki cukru Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa umyć i osączyć na ściereczce. Chrzan i

Szaszłyki na rozmarynie

60 dag baraniny lub indyka, 2 papryki, 1 młoda cukinia, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka wytrawnego wermutu, 1/3 szklanki oliwy 1 łyżeczka pieprzu, rozmaryn suszony lub świeży, bazylia, sól, sok z 1/2 cytryny. Mięso kroimy na kawałki. Z oliwy, wermutu i soku z cytryny doprawionych czosnkiem, solą

Różne sposoby na kukurydze [Nasze przepisy]

zupę przybraną szczypiorkiem. KUKURYDZA Z GRILLA Najsłodsze są świeżo zerwane kolby. Usuwamy z nich słupki, kilka zewnętrznych liści i obwiązujemy sznurkiem. Grillujemy 10-15 min, by ziarna intensywnie zabarwiły się na żółto. Usuwamy łuski, przyprawiamy solą, papryką, pieprzem i masłem, a

Mniszek lekarski w kuchni

oczyszczone, Posiekany ząbek czosnku, Bulion warzywny w kostce, Sproszkowana słodka i ostra papryka, sól, pieprz Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone w kostkę marchew i korzeń mniszka, chwilę przesmaż razem z posiekanym ząbkiem czosnku, po czym zalej szklanką bulionu, przypraw i duś do

Lawenda jako antidotum na stres

lawendy. Dodajemy 15 posiekanych listków bazylii i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem, np. do mięsa z grilla.

Świąteczne choinki w donicach

pieprz i nie była mokra. Podlewanie jest koniecznością w czasie zimowych ociepleń, lub na słonecznych i przewiewnych stanowiskach. Najlepiej kiedy choinka stoi w zacienionym i zacisznym miejscu. O tym czy przesadzona roślina się przyjmie decyduje też stan korzenia. Drzewka sprzedawane na

Roszponki i nieszpułki [Przepisy]

kostkę 20 dag ziemniaków gotuj 15 min w pół litra wody ze szczyptą vegety, pod koniec dodaj garść liści roszponki. Zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, zabiel śmietaną. Posyp listkami roszponki. Na plastry dojrzałej gruszki, najlepiej soczystej 'Faworytki', połóż kilka pozbawionych korzonków drobnych

Karczochy - piękne kwiaty i smakowite afrodyzjaki

karczochów 6 jaj 3 szalotki ząbek czosnku pęczek pietruszki 2 łyżki oliwy łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Odcinamy zdrewniałą łodygę karczocha, a liście przycinamy na 2/3 wysokości. Gotujemy karczoch pod przykryciem ok. 30 minut. Odcedzamy. Rozchylamy listki i usuwamy te ze środka

Jabłka z balkonu

kosteczkę wrzuć do cebuli i czosnku. Dodaj garść opłukanych rodzynek i podlej nieco wodą. Dopraw imbirem, nasionami kolendry, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Podgrzewaj na małym ogniu około pół godziny. Chutney można jeść od razu lub zamknąć na gorąco w słoiku. Niedawno pojawił się zupełnie nowy rodzaj

Podlewanie ogrodu - woda dla murawy

pielęgnowaniu ogrodu). CZĘSTOTLIWOŚĆ W czasie suszy należy porządnie podlewać murawę raz lub nawet dwa razy na dobę. Trawnik nie może przesychać "na pieprz". Pilnujmy, aby podłoże nie wysychało głębiej niż do głębokości ok. 3 cm (można to sprawdzić palcem). Na glebach piaszczystych trawniki wymagają

Tykwa - butelka do picia

krabowych lub szynki), paski czerwonej papryki i piórka cebuli. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny, 2-3 wyciśniętych ząbków czosnku, łyżki oliwy, soli i pieprzu. Posyp wszystko sezamem, przybierz zieleniną. Tykwa z kurczakiem Na cienkich plastrach tykwy wężowej ułóż pokrojone w paski upieczone

Syningia - Synningia speciosa

podlewać i zaniechać dokarmiania. Najlepiej, by ostatnie liście stracił dopiero późnym latem. Sen. Po oberwaniu zaschniętych łodyg doniczkę z ukrytą w ziemi bulwą stawiamy w pomieszczeniu, w temperaturze 16°C. Podłoże od czasu do czasu zraszamy, by przez zimę nie wyschło na pieprz. Budzenie. W lutym

Bukiety w owocowych wazonach

małych dyniach podajemy zupę dyniową, a do dużej wstawiamy kwiaty. Przedtem z dyń usuwamy miąższ (wykorzystamy go na zupę), a do "wazonu" wkładamy mokrą gąbkę i układamy w niej kwiaty. Tu są to astry, hortensje, dalie, chryzantemy gałązkowe, pędy z owocami ozdobnego dziurawca, pieprzu

Sprawdzone przepisy z melona. Pyszne potrawy z melonem

kostkę. Dodaj podobnej wielkości kawałki świeżego ogórka, słodkiej czerwonej papryki i nieco czerwonej cebuli. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, schłodź w lodówce (nie dłużej niż godzinę, by melony nie stały się wodniste). Surówkę możesz podać w połówkach nieobranego melona po

Skąd się biorą siewki cisu? [Porada eksperta]

Nasiona nie rozsiewają się same, bo nie mają aparatów lotnych i są wielkości ziaren pieprzu (a więc dosyć ciężkie). Do ich roznoszenia przyczyniają się ptaki, np. kosy i kwiczoły, które połykają je wraz z okrywającą czerwoną słodką osnówką. Następnie nasiona, po przejściu przez układ pokarmowy

Skorzonera - czarne szparagi

. 10 cm. Przygotuj 1/2 l wywaru z warzyw. Posól go i przez kwadrans gotuj w nim salsefię. Miękką przełóż do rondla, dodaj 2-3 łyżki gęstej śmietany i nieco wywaru. Podduś, oprósz zieloną pietruszką i pieprzem.

Rośliny narkotyczne

miniaturki, a płatki przyjmują wszelkie barwy - prócz błękitów. Fot. Wikimedia Commons/ orest & Kim Starr Odprężająca kava kava, czyli pieprz metystynowy (Piper methysticum) - krzew o wspinających się pędach, ogromnych sercowatych liściach (do 30 cm długości) i zebranych w kłosy zielonkawych kwiatach

Awokado - właściwości, jak jeść, przepisy

; wypełnij żółtkiem i pozostałym białkiem. Lekko posól. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez kwadrans, aż białko się zetnie (15-20 min). Przed podaniem posyp pieprzem i posiekaną kolendrą. Chrupiące Frytki z awokado podawane z ostrym sosem Pokrój na cząstki obrane ze

Mrówki w ogrodzie, czyli jak skutecznie pozbyć się mrówek

pieczenia, pieprzu ziołowego, fusów z kawy czy olejków: miętowego, lawendowego, goździkowego, geraniowego). W kopiec wciśnijmy odwróconą do góry dnem doniczkę z ubitymi trocinami: gdy owady się tam przeprowadzą, wynieśmy ją do lasu. Okolice mrowiska opryskujmy: gnojówką z piołunu

Bakłażan, lubczyk, pietruszka, pokrzywa, karczochy - Afrodyzjaki z własnego ogródka

podżega", a jego surowe lub gotowane główki z oliwą i pieprzem jeść należy, by "wzmóc czynności małżeńskie". Sławę wyrafinowanego afrodyzjaku roślina zyskała już w starożytności, zaś delikatny smak odmian wyhodowanych w renesansie sprawił, że stała się drogim, niedostępnym pospólstwu

Kalafior - ciekawe odmiany [Uprawa kalafiorów w ogrodzie]

odmian kolorowych. Na zdjęciu powyżej: 'Sunset F1' Fot. Shutterstock Pieczone różyczki z kalafiora z przyprawami Opłukane i osuszone różyczki kalafiora pokrój na płaskie kawałki. Polej 2-3 łyżkami oleju z dodatkiem odrobiny soli, szczypty kurkumy, sproszkowanego czosnku i pieprzu. Wymieszaj

Bataty [Uprawa i Przepisy]

). Rośliny te mają też więcej od ziemniaków cukru oraz witamin: C, E, B1 i B5. Zawierają ponadto dużo karotenu - odmiany o żółtym miąższu mają go tyle co dynia. Fot. Shutterstock Gulasz z serc z batatami Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj 1/2 kg kurzych serc, dopraw solą, pieprzem oraz

Granaty w kuchni [Nasze przepisy]

nasionami granatu. Plastry wołowiny obsmaż na oliwie z obu stron, podlej wodą, dopraw pieprzem, solą, rozmarynem, słodką papryką, chili i tymiankiem, po czym duś ok. 40 min. Piórka cebuli i paski czerwonej papryki podsmaż na patelni, dodaj do mięsa i podgrzewaj jeszcze pół godziny. Posyp koperkiem i

Kłują, trują i uczulają. 21 niebezpiecznych roślin, na które trzeba uważać na spacerze

. moreli, jabłek) zawierają glikozydy cyjanogenne. Schrupanie kilku jabłek z ogryzkiem niczym nie grozi, ale większa ilość może zaszkodzić. Uwaga też na nasiona – rącznika są podobne do fasoli, a bielunia do ziaren pieprzu. Już dwie, trzy takie „fasolki” czy jedno (!) ziarnko datury mogą

Japońskie przepisy

grzyby, dynię i kapustę pekińską. Gotuj kilka minut. Dopraw do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem. Wrzuć pora i mitsubę . Zdejmij z ognia i podawaj. Tsuna shoyu-ae (sałatka z tuńczyka z sosem sojowym) 2 liście kapusty pekińskiej duży pomidor cienki ogórek mały pęczek shungiku lub rukoli mały pęczek

Czarna rzodkiew

, oliwy i jasnego octu balsamicznego, dopraw go solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.

Orzechy leszczyny [Nasze przepisy]

ciemnego ciasta. Piecz 45 min w 180°C. Ciasto można też zrobić w wersji z dolną warstwą z biszkoptu (jak na zdjęciu). Pół kilo pokrojonej w kostkę wołowiny, wcześniej moczonej przez noc w zalewie ze szklanki wody, 2/3 szklanki octu winnego, 2 liści laurowych, po 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Alpinarium w rozmiarze mini

Rojniki, rozchodniki, głodki uroczo prezentują się na ogrodowych skalniakach. Trudno się oprzeć ich urodzie, zwłaszcza gdy kwitną. Warto je mieć również na balkonie - nie zawiodą na ostrym słońcu, wietrze i w czasie suszy, kiedy podłoże wysycha na pieprz. Mały skalniak to także oryginalna ozdoba

Kapusta

pokrojone w piórka 2 białe cebule podsmaż na oleju. Dodaj 50 dag oczyszczonych i pokrojonych w plasterki pieczarek, a gdy puszczą sok - 70 dag brukselki ugotowanej na chrupko w osolonej wodzie zakwaszonej cytryną (duże główki trzeba wcześniej przekroić na pół). Dopraw wszystko odrobiną soli i pieprzu

Egzotyczne owoce

pokrojoną w kostkę cebulę i 3-5 ząbków czosnku oraz kawałeczki marchwi. Namocz 1,5 szklanki ryżu. Dodaj go do warzyw, wsyp po łyżeczce kminku, kurkumy, pieprzu, papryki i soli, zalej półtorej szklanki bulionu, duś na małym ogniu. Podsmaż pół kilo pokrojonych na kawałki filetów z kurczaka

Jak wyhodować własnego migdałowca w Polsce

, skrop sokiem z cytryny. Kawałki umytego i osuszonego dużego fileta z łososia bez skóry i ości połóż na posmarowanej oliwą folii aluminiowej. Dopraw rybę solą morską i czarnym pieprzem. Posyp 5-10 dag startego sera żółtego, a na wierzchu 4 łyżkami płatków migdałowych. Przykryj szczelnie folią. Wstaw na

Kminek, lebiodka, lubczyk - zioła do zimowej zupy

sypać zimą do zupy pieprz czy ostrą paprykę, korzystać z dobrodziejstwa aromatycznych ziół. Ich olejki eteryczne działają również dietetycznie - zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają apetyt i przeciwdziałają wzdęciom. Kminek do tłustej zupy To zioło większość osób kojarzy wyłącznie z

Kasze i cenne ziarna. Jak powstają?

wody wsyp szklankę kaszy kukurydzianej. Gotuj z dodatkiem oliwy i soli, aż zgęstnieje. Wymieszaj z czubatą łyżką tartego sera oraz pieprzem. Obsmaż na klarowanym maśle plasterki kilku dużych pieczarek. Na tym samym maśle usmaż 2 jajka. Podawaj na gorąco z posiekanym szczypiorkiem.   Fot

Ciecierzyca (Cicer arietinum) zdrowa i łatwa w uprawie

- kilka dni. Kotlety z ciecierzycy smażone w głębokim oleju Zalej szklankę suchych ziaren ciecierzycy 3 szklankami wody i pozostaw na noc. Namoczone ziarna dokładnie odsącz i zmiksuj z podsmażonymi kawałkami cebuli, 2 ząbkami czosnku i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Formuj małe kulki (4

Aromatyczna mięta w kuchni - nasze przepisy

. Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą Składniki na ciasto: ok. 0,5 kg mąki jajko szczypta soli gorąca woda. Na farsz: torebka ugotowanej kaszy gryczanej cebula 300 g twarogu jajko odrobina soli i pieprzu. Ponadto: masło 1/2 szklanki posiekanych listków mięty Przygotowanie: Posiekaną cebulę szklimy

Kava. Lekarstwo czy narkotyk? Jak smakuje kava?

wielu plemion ceremonia kavy ma znaczenie symboliczne - jako przekazywanie sobie znaku pokoju. A korzeń, z którego przyrządza się napój, do dziś jest na wyspach symbolicznym prezentem. Poletka kavy, czyli pieprzu metystynowego (Piper methysticum), zwanego też kava kava - krzewu z rodziny pieprzowatych o

Bazylia z parapetu

podgrzej na oliwie z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku. Odłóż podduszone pomidory i odparuj sos. Skrop oliwą 6 kromek bułki i zrób grzanki. Ułóż na nich podgrzane w sosie pomidory. Posyp posiekaną bazylią, pieprzem oraz solą morską.

Borówka, żurawina, malina... Owoce z wrzosowiska

chrupko w lekko osolonej wodzie, następnie zanurz w zimnej wodzie i odcedź. Dodaj cienkie krążki czerwonej cebuli, garść obsmażonych orzechów nerkowca i nieco świeżej żurawiny. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Malina moroszka (Rubus chamaemorus) płoży się po ziemi. Jedne rośliny

Groszek zielony (Pisum sativum). Groszek cukrowy

. Zupa krem z zielonego groszku z szynką parmeńską 40 dag groszku, 1 l wody, kilka plasterków szynki parmeńskiej, łyżka sosu sojowego, pieprz, sól, 6 dag pomidorów suszonych, oliwa extra virgin, śmietana. Groszek gotujemy w litrze osolonego wrzątku, tak by stał się miękki. Odcedzamy go (wywar zostawiamy

Miesięcznik Magnolia 05/2014 już w sprzedaży

piwoniiDlaczego palma zasycha? Dziwne kulki na liściach pieprzu, Proste sposoby na ziemiórki Pełna stabilizacja - Efektowne podpory dla roślin SOS dla trawy - Reaktywacja trawnika po zimie Z dymkiem i bez - Polecane modele grilli Majowe przycinanie - Które krzewy przycina się po kwitnieniu i jak to robić Kurza

Kolorowe pomidory do samodzielnej uprawy

sokiem z cytryny. Dopraw sproszkowaną papryką, pieprzem i solą. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Fot. Shutterstock Suszone pomidory w zalewie z oliwy Mięsiste pomidory, które dojrzewały na słońcu (podłużne lub bawole serca), przetnij na połowy i wybierz z nich pestki. Połówki wyłóż na kratkę piekarnika

Warzywa antyrakowe

posolone i rozmieszane z garścią posiekanego szczypiorku. Smaż, delikatnie mieszając, aż się zetną. Jajecznicę posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj Ważną pozycję w diecie przeciwnowotworowej zajmują warzywa krzyżowe, np. kapusta, brokuł i jarmuż, które chronią przed rakiem piersi, prostaty, trzustki

Świdośliwa kanadyjska (Amelanchier canadensis), inaczej zwana świdośliwą Lamarcka. Uprawa i pielęgnacja

świdośliwy można przyrządzić wiele przetworów, np.: Traperski smalec. Boczek pokrój w kostkę. Smaż, a gdy skwarki będą brązowe, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wsyp suszone owocki świdośliwy. Dżem. 1 kg świeżych owocków oskub z gron (ew. część zmiksuj), dodaj cukier żelujący i sok z 1/2 cytryny

Kiszone warzywa. Sprawdzone przepisy na jesienne przetwory

łyżki nasion kopru. Zagotuj 1 l wody z 2 łyżkami soli, 15 ziarnami pieprzu i kawałkiem ostrej papryki, a gdy ostygnie, zalej nią owoce. Zakręć słój. Pozostaw go przez dobę w cieple, później przenieś w chłodne miejsce. Uwaga: Naczynia do kiszenia muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Podobnie jak ogórki

Napary i syropy

kory cynamonowca, kilka goździków, kilka owoców kolendry i białego pieprzu. Wszystkie składniki zalać szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem ok. 20 minut. Herbatka wykrztuśna z lukrecją Trzy łyżki korzeni lukrecji zmieszać z łyżką liści podbiału, kwiatów dziewanny, ziela tymianku i owoców kopru

Warzywa z własnej doniczki

gąsienicy: oczy z cieniutkich plasterków sera, a źrenice i buzię z kawałków krążka czarnej oliwki. Tuż przed podaniem oprósz pieprzem i solą. Sporo warzyw można zbierać jako "baby leaf" (dosłownie dziecinny liść), czyli zanim rośliny osiągną typowe rozmiary. Do najbardziej popularnych należą

Jakie kwiaty można jeść? Jadalne kwiaty jednoroczne

sos z 4 łyżek masła, łyżki mąki, szklanki mleka, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Kilka minut duś w nim pąki. Podawaj z upieczoną rybą i cytryną.   Fot.: Aimee M Lee shutterstock Śliczne kwiaty bratków ogrodowych (Viola wittrockiana) używane są w portugalskiej kuchni, a kupuje się je w

Polskie kapary, oliwki i rodzynki

, 3 liście laurowe oraz 10 ziaren pieprzu i wolno doprowadź do wrzenia (już po krótkim gotowaniu dereń się rozpada!). Marynatę wlej do małych słoików i pasteryzuj je przez mniej więcej 10 min. Fot. Shutterstock   Warto wiedzieć Niektóre opisane produkty kupimy np. w sklepach zielarskich

Ogród w sierpniu. Letnie zbiory

przyprawiam je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. fot. Katarzyna Bellingham Do lekko rozgrzanego rondla wlewam łyżkę oliwy i kładę połówki karczochów obciętą stroną do dołu. Posypuję je posiekanym czosnkiem, miętą i natką pietruszki, dodaję listek laurowy. Przez chwilę silnie podgrzewam. Gdy

Rum

, rozmaryn i pieprz; są też rumy o posmaku mandarynki, brzoskwini, ananasa lub kawy. Jednym z najmocniejszych znanych ludzkości napojów alkoholowych jest rum wysokoprocentowy (80% ). Na dobrą sprawę trunek ów to skropiony wodą czysty alkohol (niektórzy twierdzą, że tuż przed butelkowaniem usuwa się z niego

Zioła nie tylko suszone

wymiar". Wzbogaca też smak pieczonych ryb i mięs. Zioła drobno siekamy, a następnie ucieramy z masłem na gładka masę (najlepiej w specjalnym ceramicznym naczyniu do ucierania). Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny i ewentualnie szczyptę soli i pieprzu. Na stół podjemy uformowane w kulki. Takie

Numer 10/2004

Rośliny doniczkowe Doniczki pełne jesieni Wrzosy i wrzośce w domu i na balkonie Kuzynki pieprzu Różne gatunki peperomii Roślinna toaleta Jak myć rośliny Pomysły Z metalu Kwietniki do nowoczesnych wnętrz Kwiatowe plecionki Osłonki z dzianiny Na rynku Można jeść i nie tyć Warzywa i owoce sprzyjające

Goździki, kardamon, cynamon - rozgrzewające przyprawy

intuicyjnie wyczuwamy, że są wspaniałym panaceum na przeziębienie i jesienną chandrę. Najbardziej smakowite są pierniki. Dawniej chleby pieczone z dodatkiem miodu, pieprzu i miejscowych ziół, np. mięty (nazwa piernik wywodzi się od słowa "pierny", czyli pieprzny), były bardzo cenione nie tylko za

Sprawdzone sposoby na piękny trawnik

użytkowaniu i pielęgnowaniu ogrodu). CZĘSTOTLIWOŚĆ W czasie suszy należy porządnie podlewać murawę raz lub nawet dwa razy na dobę. Trawnik nie może przesychać "na pieprz". Pilnujmy, aby podłoże nie wysychało głębiej niż do głębokości ok. 3 cm (można to sprawdzić palcem). Na glebach

Jadalne liście roślin

i rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym. Przypraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, skrop sokiem z połowy cytryny, po czym wstaw na pół godziny do lodówki. Gotową sałatkę podawaj na liściach cykorii. Uprawiany jest wyłącznie dla aromatycznych ogonków liściowych i nie tworzy bulwiastych zgrubień

Kiełki - nowalijki ze słoika

światło. Zbiór: po 6 dniach ścinamy nożyczkami. Fot. Shutterstock Pieczona ryba z papryką i rzeżuchą Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, zanurz po obu stronach kolejno: w mące, jajku zmieszanym ze startym żółtym serem i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju. Podawaj z

Roślinne afrodyzjaki. Miłość na talerzu

zielnikach można przeczytać, że karczoch hiszpański (Cynara cardunculus ), zwany też kardem zwyczajnym, "naturalnie ku dziełom małżeńskim podżega", a jego surowe lub gotowane główki z oliwą i pieprzem jeść należy, by "wzmóc czynności małżeńskie". Sławę wyrafinowanego afrodyzjaku

Desery z warzyw

listkami mięty lub melisy. Można posypać pieprzem. Fasolowy słodki sos do deserów Wymocz 25 dag fasolki adzuki lub czerwonej fasoli. Zagotuj ją w świeżej wodzie, odcedź, znów zalej i gotuj. Gdy zmięknie, częściowo ją odcedź, posól i podgrzewaj z 1/2 szklanki cukru, aż się rozpuści. Na zdjęciu sos

Dynie od A do Z. Co można z nich zrobić?

lub wywaru z warzyw i zupę gotujemy, aż dynia i ziemniaki zmiękną. Całość miksujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po rozlaniu do naczyń każdą porcję dekorujemy łyżką gęstej kwaśnej śmietany i liściem pietruszki. Zupę można podawać także z grzankami. (Przepis: "

Najnowsze