pomidory pikowanie

Alicja Gawryś

Wiosenne wysiewy

Wiosenne wysiewy

Kto chce sam przygotować rozsadę kwiatów i warzyw w domu, już wkrótce powinien wysiać nasiona w skrzynkach.

Załóż własny ogródek warzywny. Sprawdź kiedy siać warzywa

Nadszedł czas na wysianie warzyw uprawianych z rozsady. Wkrótce rozpoczniemy też siew na grządkach.

Delicje z Peru w twoim ogrodzie

W wytwornych restauracjach można czasem skosztować takich rarytasów jak tamarillo czy rodzynki brazylijskie - nie wszyscy jednak wiedzą, że te egzotyczne jagody można uprawiać we własnym ogródku

Pikowanie pomidorów

Pikowanie pomidorów

Lipiec w ogrodzie - kalendarz ogrodnika. Wszystko kwitnie

Lipiec w ogrodzie - kalendarz ogrodnika. Wszystko kwitnie

- Regularnie usuwamy przekwitłe kwiatostany i przynajmniej raz w miesiącu nawozimy rośliny roztworem mieszanki wieloskładnikowej, aby jak najobficiej i jak najdłużej kwitły.- Gdy siewki roślin dwuletnich wysianych w poprzednim miesiącu mają 2-3 liście, pikujemy je pojedynczo na rabacie zapasowej, gdzie będą

Papryka i wszystkie jej kolory

Papryka i wszystkie jej kolory

potraw sporządzanych wówczas z nie zawsze świeżego mięsa. Nic zatem dziwnego, że nadano jej nazwę indiańskiego (albo hiszpańskiego) pieprzu, choć z tą znaną od starożytności rośliną nic jej nie łączy. Papryka podobnie jak pomidor, ziemniak i bakłażan należy do dużej rodziny psiankowatych (Solanaceae). O

Kalendarz prac lipcowych

Kalendarz prac lipcowych

usuwamy przekwitłe kwiatostany i przynajmniej raz w miesiącu nawozimy rośliny roztworem mieszanki wieloskładnikowej, aby kwitły jak najobficiej i najdłużej.- Gdy siewki roślin dwuletnich wysianych w poprzednim miesiącu mają 2-3 liście, pikujemy je pojedynczo na rabacie zapasowej, gdzie będą zimowały, lub

Warzywa

Warzywa

Warzywa - wspólne określenie dla jadalnych części roślin, takich jak liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie, spożywanych zazwyczaj po uprzednim procesie gotowania (określanym w dawnej polszczyźnie warzeniem).

Podział warzyw Najczęściej stosowane kryteria podziału warzyw dzielą je zgodnie z klasyfikacją biologiczną lub na grupy użytkowe. Pierwsze kryterium jest użyteczne ze względu na podobieństwa roślin spokrewnionych zarówno w wyglądzie, jak i budowie i składzie. Drugie kryterium odwołuje się do podobieństwa metod uprawy. Przedstawiony poniżej podział na grupy w wielu przypadkach pokrywa się z przynajmniej częściowo z podziałem systematycznym (np. wszystkie warzywa kapustne i rzepowate to rośliny z rodziny kapustowate, a rośliny strączkowe to bobowate). Warzywa dzieli się poza tym ze względu na długość okresu rozwoju na jednoroczne (np. rzodkiew zwyczajna, pomidor zwyczajny), roślina dwuletnia (tych jest najwięcej, np. cebula zwyczajna, marchew zwyczajna) i wieloletnie (np. szparag lekarski, rabarbar ogrodowy). W popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne części używane są jako pokarm. W formalnej klasyfikacji towarów spożywczych to grupa produktów roślinnych przeznaczonych do spożycia, obejmująca poza tym co tradycyjnie uznawane jest za warzywa, także grzyby oraz pąki kwiatowe kaparów i owoce oliwek (z wyjątkiem stosowanych do produkcji olejów), mimo że są to składowe roślin krzewiastych i drzewiastych. Z kolei owoce truskawek, poziomek i ananasów, mimo że są to rośliny zielne, klasyfikowane są jako owoce. Warzywa można zjadać na surowo, ugotowane, usmażone lub upieczone. Używane są również w przetworach. Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo.

Warzywa są bardzo ważnym składnikiem pokarmu człowieka - stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Mają wysoką wartość biologiczną i dietetyczną.

Zdjęcia - pomidory pikowanie