uprawa imbiru

Alicja Gawryś

Rośliny na przeziębienie

Rośliny na przeziębienie

Gdy szaleje grypa i cały kraj ogarnia fala przeziębień, wówczas oprócz zażywania leków zalecanych przez lekarza warto sięgnąć po proste preparaty z roślin. Dostarczą witaminy C, rozgrzeją, poprawią odporność. Wiele z nich rośnie w naszych ogrodach lub na parapecie

Napoje rozgrzewające

Trzymaj się ciepło! Ale jak to zrobić, gdy ciągle marzniemy? Na szczęście są sposoby, by się rozgrzać i nie przeziębić.

Szparagi - warzywa dla koneserów. Uprawa i przepisy

Jakie warzywo jest najbardziej wykwintne? Oczywiście szparagi! Ale ich smak w pełni docenimy tylko wtedy, gdy są świeżo zebrane.

Kiełki - nowalijki ze słoika

Kiełki - nowalijki ze słoika

wykorzystywać zielone kiełki z ząbków czosnku lub kłączy imbiru, podobnie jak liście z cebuli. Fot. Shutterstock Artykuł pochodzi z lutowej Magnolii, która jest już do kupienia w kioskach Fot. Magazyn Magnolia 10 zasad uprawy gwiazdy betlejemskiej Wikimedia Commons/Scott Bauer Zobacz ogród pełen kwiatów Fot

Jabłka z balkonu

Jabłka z balkonu

wrzuć do cebuli i czosnku. Dodaj garść opłukanych rodzynek i podlej nieco wodą. Dopraw imbirem, nasionami kolendry, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Podgrzewaj na małym ogniu około pół godziny. Chutney można jeść od razu lub zamknąć na gorąco w słoiku. Niedawno pojawił się zupełnie nowy rodzaj jabłoni

Goździki, kardamon, cynamon - rozgrzewające przyprawy

Goździki, kardamon, cynamon - rozgrzewające przyprawy

Gdy za oknem ziąb i szaruga, na naszych stołach często pojawiają się złociste pierniki i gorące grzańce z piwa lub wina. Charakterystyczny słodko-ostry smak i aromat nadają im głównie: imbir, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa. Rośliny, z których się je otrzymuje, rosną w gorącym klimacie

Zdrowie z natury: zioła i owoce w domowym SPA i apteczce - zobacz jak działają

Zdrowie z natury: zioła i owoce w domowym SPA i apteczce - zobacz jak działają

tłustą cerę (parujący napar umieszczamy w płaskim naczyniu; pochylamy się nad nim, nakrywając głowę ręcznikiem). Geranium jest popularną roślina doniczkową, łatwą w uprawie, lubi jasne miejsca. Papryka. Suszona papryka (zarówno łagodna jak i ostra), to znana przyprawa. Owoce o ostrym smaku po

Miesięcznik Magnolia styczeń 2013

Miesięcznik Magnolia styczeń 2013

przetrwania zimy. Czemu służy stratyfikacja? Uważajmy na wełnowce. Mango z pestki. Kiedy budowa płotu wymaga zezwolenia?Taras.Na medalTaneczne studioTaras, na którym się mieszka, pracuje i... tańczyOgród.Ze smakiem - Złociste cygara czyli tajniki uprawy cykorii.A do tego pasternak oraz imbir na

Zioła z parapetu

Zioła z parapetu

;. Uszczykiwanie wierzchołków powoduje, że mocniej się rozkrzewia. Kępki młodych siewek przeznaczonych do bezpośredniego spożycia sprzedawane są w doniczkach (prawie bez ziemi) przez cały rok, a sadzonki do uprawy - wiosną. Zimą pędy bazylii marnieją. Kupowane w tym czasie rośliny "pędzone" czyli

Czas na dynie

Czas na dynie

niezwykle żywotne i łatwe w uprawie - można je uprawiać ekologicznie, bez środków ochrony roślin Niektóre mało znane dynie są bardzo wygodne w obsłudze, np. dynia makaronowa rozpada się po ugotowaniu na włókna (makaron bez roboty). Wystarczy całą dynię gotować przez około 20 min., następnie ją rozkroić

Skarb z warzywnika

Skarb z warzywnika

mniej niż świeża, ale doskonale się przechowuje. Co ciekawe, kwaszona kapusta jest znana nie tylko w Europie. W Korei nazywa się kimchi i jest uważana wręcz za skarb kultury tego kraju. Potrawę przygotowuje się z kapusty pekińskiej, chili, czosnku, imbiru i soli. Jada się ją tam praktycznie na każdy

Słonecznik Topinambur zamiast ziemniaka

Słonecznik Topinambur zamiast ziemniaka

starciu z inną zamorską rośliną o jadalnych bulwach. Ziemniaki, bo o nich mowa, są łatwiejsze w uprawie i doskonale przechowują się w kopcach w czasie długiej europejskiej zimy, słonecznik bulwiasty - niestety nie. Gdyby było inaczej - kto wie, może jadalibyśmy dziś schabowego z topinamburem?TOPINAMBUR

Czosnek - śliczne białe ząbki

Czosnek - śliczne białe ząbki

. Preparatów aptecznych wciąż przybywa, najlepiej jednak jeść świeże ząbki, ponieważ związki siarki są bardzo nietrwałe. A jak pozbyć się zapachu, który nie wszyscy tolerują? Można żuć goździki, marynowany imbir, ziarna kawy lub klasycznie - natkę pietruszki. Albo nakłonić do jedzenia zdrowego czosnku także

Azjata w Europie

odkrył go Marco Polo podczas wyprawy w góry północno-zachodnich Chin, był wiek XIII.Leki z chińskiego rzewienia, które sto lat później przywozili do Europy arabscy kupcy, były wielokrotnie droższe od tzw. korzeni, cynamonu, imbiru, a nawet opium. Chińczycy pilnie strzegli tajemnicy uprawy rabarbaru i