uprawa imbiru

Alicja Gawryś

Rośliny na przeziębienie

Rośliny na przeziębienie

Gdy szaleje grypa i cały kraj ogarnia fala przeziębień, wówczas oprócz zażywania leków zalecanych przez lekarza warto sięgnąć po proste preparaty z roślin. Dostarczą witaminy C, rozgrzeją, poprawią odporność. Wiele z nich rośnie w naszych ogrodach lub na parapecie

Napoje rozgrzewające

Trzymaj się ciepło! Ale jak to zrobić, gdy ciągle marzniemy? Na szczęście są sposoby, by się rozgrzać i nie przeziębić.

Szparagi - warzywa dla koneserów. Uprawa i przepisy

Jakie warzywo jest najbardziej wykwintne? Oczywiście szparagi! Ale ich smak w pełni docenimy tylko wtedy, gdy są świeżo zebrane.

Rośliny z resztek kuchennych

Rośliny z resztek kuchennych

, pora albo zwykłej cebuli.   Fot. Katarzyna Jodłowska W przypadku imbiru i chrzanu trudno mówić o wykorzystywaniu resztek, bo do uprawy używamy kawałka korzenia, który kupujemy do celów kulinarnych. Wybieramy zdrowy fragment, z "oczkami", z których wyrosną łodygi. Umieszczamy go w

Kiełki - nowalijki ze słoika

Kiełki - nowalijki ze słoika

wykorzystywać zielone kiełki z ząbków czosnku lub kłączy imbiru, podobnie jak liście z cebuli. Fot. Shutterstock Artykuł pochodzi z lutowej Magnolii, która jest już do kupienia w kioskach Fot. Magazyn Magnolia 10 zasad uprawy gwiazdy betlejemskiej Wikimedia Commons/Scott Bauer Zobacz ogród pełen kwiatów Fot

Goździki, kardamon, cynamon - rozgrzewające przyprawy

Gdy za oknem ziąb i szaruga, na naszych stołach często pojawiają się złociste pierniki i gorące grzańce z piwa lub wina. Charakterystyczny słodko-ostry smak i aromat nadają im głównie: imbir, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa. Rośliny, z których się je otrzymuje, rosną w gorącym klimacie

Jabłka z balkonu

Jabłka z balkonu

wrzuć do cebuli i czosnku. Dodaj garść opłukanych rodzynek i podlej nieco wodą. Dopraw imbirem, nasionami kolendry, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Podgrzewaj na małym ogniu około pół godziny. Chutney można jeść od razu lub zamknąć na gorąco w słoiku. Niedawno pojawił się zupełnie nowy rodzaj jabłoni

Zdrowie z natury: zioła i owoce w domowym SPA i apteczce - zobacz jak działają

Zdrowie z natury: zioła i owoce w domowym SPA i apteczce - zobacz jak działają

tłustą cerę (parujący napar umieszczamy w płaskim naczyniu; pochylamy się nad nim, nakrywając głowę ręcznikiem). Geranium jest popularną roślina doniczkową, łatwą w uprawie, lubi jasne miejsca. Papryka. Suszona papryka (zarówno łagodna jak i ostra), to znana przyprawa. Owoce o ostrym smaku po

Desery z warzyw

Desery z warzyw

Łatwa w uprawie jest krzewiąca się odmiana 'Dar' o pędach do 0,5 m długości. Jej owoce nie starzeją się szybko, więc wystarczy zbierać je raz w tygodniu. Długo opiera się mączniakowi. Warzywa najlepiej plonują na słońcu, w żyznej, próchnicznej ziemi. Jesienią warto ją wzbogacać w nawozy organiczne

Miesięcznik Magnolia styczeń 2013

Miesięcznik Magnolia styczeń 2013

przetrwania zimy. Czemu służy stratyfikacja? Uważajmy na wełnowce. Mango z pestki. Kiedy budowa płotu wymaga zezwolenia?Taras.Na medalTaneczne studioTaras, na którym się mieszka, pracuje i... tańczyOgród.Ze smakiem - Złociste cygara czyli tajniki uprawy cykorii.A do tego pasternak oraz imbir na

Zioła z parapetu

Zioła z parapetu

;. Uszczykiwanie wierzchołków powoduje, że mocniej się rozkrzewia. Kępki młodych siewek przeznaczonych do bezpośredniego spożycia sprzedawane są w doniczkach (prawie bez ziemi) przez cały rok, a sadzonki do uprawy - wiosną. Zimą pędy bazylii marnieją. Kupowane w tym czasie rośliny "pędzone" czyli

Czas na dynie

Czas na dynie

niezwykle żywotne i łatwe w uprawie - można je uprawiać ekologicznie, bez środków ochrony roślin Niektóre mało znane dynie są bardzo wygodne w obsłudze, np. dynia makaronowa rozpada się po ugotowaniu na włókna (makaron bez roboty). Wystarczy całą dynię gotować przez około 20 min., następnie ją rozkroić

Skarb z warzywnika

Skarb z warzywnika

mniej niż świeża, ale doskonale się przechowuje. Co ciekawe, kwaszona kapusta jest znana nie tylko w Europie. W Korei nazywa się kimchi i jest uważana wręcz za skarb kultury tego kraju. Potrawę przygotowuje się z kapusty pekińskiej, chili, czosnku, imbiru i soli. Jada się ją tam praktycznie na każdy

Słonecznik Topinambur zamiast ziemniaka

Słonecznik Topinambur zamiast ziemniaka

starciu z inną zamorską rośliną o jadalnych bulwach. Ziemniaki, bo o nich mowa, są łatwiejsze w uprawie i doskonale przechowują się w kopcach w czasie długiej europejskiej zimy, słonecznik bulwiasty - niestety nie. Gdyby było inaczej - kto wie, może jadalibyśmy dziś schabowego z topinamburem?TOPINAMBUR

Czosnek - śliczne białe ząbki

Czosnek - śliczne białe ząbki

. Preparatów aptecznych wciąż przybywa, najlepiej jednak jeść świeże ząbki, ponieważ związki siarki są bardzo nietrwałe. A jak pozbyć się zapachu, który nie wszyscy tolerują? Można żuć goździki, marynowany imbir, ziarna kawy lub klasycznie - natkę pietruszki. Albo nakłonić do jedzenia zdrowego czosnku także

Azjata w Europie

odkrył go Marco Polo podczas wyprawy w góry północno-zachodnich Chin, był wiek XIII.Leki z chińskiego rzewienia, które sto lat później przywozili do Europy arabscy kupcy, były wielokrotnie droższe od tzw. korzeni, cynamonu, imbiru, a nawet opium. Chińczycy pilnie strzegli tajemnicy uprawy rabarbaru i

Uprawa imbiru

Uprawa imbiru

Uprawa imbiru w cieniu innych roślin. Sadzi się go często w otoczeniu innych roślin, ponieważ zdecydowanie lepiej czuje się, kiedy nie padają na niego bezpośrednie promienie słoneczne. Jednak pod względem znaczenia imbir zdecydowanie w cieniu się nie znajduje. Głównie z uwagi na wszechstronność zastosowania. Także jako środka leczniczego. Imbir znany jest od dawna. Niemniej jednak obecnie rosnącego dziko już raczej się nie spotka. Z drugiej strony niewielkim wysiłkiem można dorobić się swojej własnej uprawy.

Uprawa imbiru - najlepiej zacząć wiosną. Przed posadzeniem należy przygotować glebę. Powinna być ona żyzna i dobrze nawodniona. W ten sposób zwiększa się szanse na naprawdę efektywną uprawę.

Uprawa imbiru się opłaca. Głównie za sprawą wszechstronności jego wykorzystania. Jeżeli ma się imbir zawsze pod ręką, można być pewnym, że praca w kuchni będzie znacznie prostsza. Imbir już jest popularną przyprawą oraz dodatkiem. Z biegiem czasu zyskuje jeszcze na znaczeniu. W związku z tym już teraz warto zapoznać się z podstawowymi wymaganiami uprawy i przygotować się do posiania imbiru. Dobrze także zwracać uwagę na rodzaj imbiru, ponieważ jest ich kilka. I mają nieco odmienne właściwości.