uprawa kalarepy

dr Magdalena Narkiewicz

Rzodkiewki, rzodkiew i brukiew. Uprawia i pielęgnacja

Rzodkiewki, rzodkiew i brukiew. Uprawia i pielęgnacja

Czerwone rzodkiewki lubimy chrupać wiosną, rzodkiew czarną - zimą, a tę o białych długich korzeniach jadamy cały rok. Warto, by na talerze trafiały także rzepa i brukiew.

Jak chronić kapustę i sałatę przed szkodnikami i chorobami?

Ciężkie głowy kapusty i lekkie sałaty chętnie gościmy na naszych stołach. Ale w ogrodzie czyhają na nie liczne choroby i szkodniki.

Kalendarz prac ogrodowych Luty i marzec - przygotowujemy się na przyjście wiosny.

Przedwiośnie kusi nas swoim wydłużającym się dniem i bladoniebieskim niebem i zachęca, by wyjść do ogrodu. Kwitnący na żółto oczar i zielony kwiatostan leszczyny informują, że oto przyroda zaczyna na nowo budzić się po zimie. Każdy miłośnik ogrodu wie, że właśnie rozpoczyna się okres wytężonych prac wiosennych, dzięki którym już niedługo kwiaty na naszych rabatach będą cieszyć oczy, a warzywa podniebienie. Podpowiadamy jak dobrze przyszykować się do nadchodzącego sezonu i zwiększyć szanse na obfite plony i piękne kwiaty.

Zobacz wideo

Jak założyć warzywnik [Terminy wysiewu]

Jak założyć warzywnik [Terminy wysiewu]

Niektóre warzywa mają długi okres wegetacji, dlatego aby wydały plon latem w ogrodzie, przygotowujemy wcześniej ich rozsadę pod dachem. Wiele osób robi to samodzielnie. W ten sposób uzyskują ją w najtańszy sposób. Zwolennicy uprawy ekologicznej mają przy tym pewność, że rośliny wyrosły bez użycia

Pomidory dla smakoszy

Pomidory dla smakoszy

dni po wysiewie) i tuż za nimi kolejno wczesne, średnio wczesne i późne. Te ostatnie rozpoczynają owocowanie pod koniec lipca (120-130 dni po wysiewie). Są to dane orientacyjne, bo dużo zależy od pogody i sposobu uprawy (owocowanie opóźnia np. zbyt wiele pędów i nadmiar azotu). BY POMIDORY DOBRZE

Kalendarz prac ogrodowych Przełom kwietnia i maja - wiosna w rozkwicie

Kalendarz prac ogrodowych Przełom kwietnia i maja - wiosna w rozkwicie

, rzodkiew i oczywiście kolejną turę rzodkiewki, por, kapustne, kalarepę i ponownie wszelkie sałaty. Do połowy maja możemy posadzić jeszcze czosnek (najlepiej plonuje na zagonie, na którym w roku ubiegłym rosły pomidory, ogórki i fasola), nie zapomnijmy także o cebuli dymce, jej szczypior jest mięsisty i

Warzywnik na balkonie

Warzywnik na balkonie

można stopniowo podskubywać, bo wtedy korzystamy z nich przez kilka lub kilkanaście tygodni. W skrzynkach udadzą się na pewno wszystkie warzywa nie osiągające zbyt wielkich rozmiarów np. szczypiorek, sałata, kalarepa, cebula, rzodkiewka i aromatyczne zioła. Możemy pokusić się też o uprawę pomidorów

Jarzyny w kolorach

Jarzyny w kolorach

pomidory i rzodkiewka, fioletowa fasola, kalarepa, kapusta, marchew i papryka, złociste i zielonkawe kalafiory. Warzywne rarytasy nie zawsze bywają w sklepach, dlatego warto uprawiać je we własnym ogrodzie. Można nawet posadzić je między kwiatami na rabacie. Takie mieszane kompozycje są teraz bardzo modne

Warzywa i zioła na balkonie - co tu urośnie

Warzywa i zioła na balkonie - co tu urośnie

. Warzywa, truskawki i większość ziół wymaga słońca, jeśli więc stanowisko jest trochę zacienione, pozostaje nam uprawa niektórych ziół o mniejszych wymaganiach co do światła: mięty (zniesie także głębszy cień), estragonu, pietruszki (także naciowej), melisy i rzeżuchy. W jakich pojemnikach Warzywa

Najnowsze

Uprawa kalarepy

Uprawa kalarepy

Uprawa kalarepy w przydomowym ogrodzie oczywiście jest możliwa. Co więcej, nie należy nawet do najtrudniejszych. Wymagania ta roślina ma bowiem umiarkowanie duże. Kalarepę wysiewa się z rozsady. Najlepiej zacząć w szklarni w lutym (konkretnie w drugiej połowie tego miesiąca). Wysiew do gruntu powinien nastąpić w kwietniu. Roślinę umieszcza się płytko, koniecznie w miejscu dobrze nasłonecznionym. Idealna temperatura wzrostu to 12-18 stopni.

Uprawa kalarepy pierwsze efekty przynosi już pod koniec maja. Roślina ta jest niezwykle zdrową odmianą kapusty. Zawiera mnóstwo cennych substancji, takich jak choćby witaminy, dlatego też warto ją spożywać - z pewnością wychodzi to na zdrowie. Kalarepa nie jest przesadnie wymagającą rośliną. Nie trzeba bynajmniej trząść się nad nią i osłaniać przed większym powiewem wiatru. Samo sadzenie również nie nastręcza problemów.

Uprawa kalarepy w ogródku przydomowym bardziej przypomina więc relaks niż pracę. Pielęgnowanie przydomowego warzywnika jest przecież nie tylko czynnością praktyczną, ale również źródłem przyjemności. Dzieje się tak między innymi dlatego, że efekt widoczny jest dość szybko, a nakład racy przy tym umiarkowany. Kalarepę możemy jeść na surowo, choć sprawdza się również jako pieczony czy gotowany dodatek do potraw.

Śnieżnik lśniący

Deszczówka w ogrodzie